Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedskärningar stärker inte landsbygden

Annons

Replik Emil Källström ÖA 16/9.

Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Då behövs fler jobb över hela landet. Efter sju år med alliansregeringen och 15 000 utraderade jobb på svensk landsbygd måste den negativa utvecklingen vändas.

Vi tycker att det är beklagligt att alliansen inte är beredd att kompensera för sin dåliga förhandling om EU-budgeten. Regeringen kom hem från Bryssel med 500 miljoner mindre i landsbygdspotten, men väljer att bara kompensera med 129 miljoner. Alltså kommer landsbygden att få betala en nota på 391 miljoner om året fram till 2020.

Emil Källström blandar i sin replik (16/9) - medvetet eller omedvetet - ihop profilen på EU:s budget med det svenska landsbygdsprogrammet. Det Magdalena Andersson sagt är att det inte är rimligt att det passiva gårdsstödet tar upp en tredjedel av EU:s hela budget. Det står vi naturligtvis fast vid.

Men det finns goda skäl till varför vi hela tiden argumenterat emot nedskärningar av landsbygdsprogrammet. Framförallt handlar det om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. För att nå det målet måste fler jobb skapas i hela landet. Alliansen utlovade 20 000 nya helårsarbeten på landsbygden, men har istället raderat 15 000 jobb.

Vi socialdemokrater tänker gå till val på att utveckla landsbygdens näringsliv och säkra jobben. Ett viktigt instrument för att skapa nya arbetstillfällen runt om i landet är EU:s landsbygdsprogram. Mellan 2007-13 görs här investeringar i företagande och miljö på totalt 35 miljarder kronor. Pengar som går till att förbättra jord- och skogsbrukets konkurrenskraft. Till att förbättra miljön och den biologiska mångfalden.

Vi vill blicka framåt och modernisera landsbygdsprogrammet till förmån för fler innovationer på landsbygden. Investeringsstöd ska leda till mer konkurrenskraftiga företag.

Landsbygdsprogrammets satsningar behövs för att vända alliansens urusla facit på både miljö- och jobbområdet. Därför är vi emot att regeringen skär ned med 371 miljoner från och med nästa år.

Eva Sonidsson (S)

Ordförande Socialdemokraterna Västernorrland

Jens Nilsson (S)

Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons