Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närproducerat är ofta dåligt

/

Det norrländska jordbruket har allt att vinna på att snabbt återgå till naturlig uppfödning av djur.

Annons

Av alla kriterier på matkvalitet är nog närproducerad den mest missvisande eftersom endast geografisk position mellan konsument och producent anges. Tänk att bo bredvid en grisfabrik med usel djurhållning, storkonsumtion av antibiotika, import av besprutat foder och mängder med utsläpp av koldioxid och lustgas från odlingen. Vad betyder då närheten?

Detsamma gäller begreppets svenskt. Det finns kvalitetsskillnader mellan tysk djurhållning och vår men dessa är inte av avgörande betydelse. Närproducerat och svenskt är begrepp som den svenska industridjurhållningen använder av protektionistiska skäl. Det vore bättre om vi preciserar vilka kvaliteter som vi önskar att maten ska ha. I Norrland bedrivs på många håll riktigt bra köttproduktion som borde uppmärksammas mer. Efter 15 års djurhållning och mängder med inläst forskning vill jag förmedla de viktigaste kriterierna på bra nötkött som jag ser det:

1. Djuren ska endast födas upp på grovfoder (gräs, löv och örter). Det ger ett hälsosamt kött med den rätta kvoten mellan omega-6 och omega-3, det vill säga fritt från de stresshormoner som spannmål och kraftfoder ger. Allt vinterfoder ska produceras i närheten av gården.

2. Djuren ska endast beta på naturbeten och återväxter. Med rätt betesteknik skapas stor tillväxt i gräsens rotsystem. Sådana beten binder mer kol än skogen. Klimatet gynnas av detta liksom den biologiska mångfalden.

3. Djuren ska leva utomhus året om i flockar så att de kan leva ett så normalt liv som möjligt. Då håller de sig friska och välmående. Det är ytterst sällsynt med antibiotika i utegångsbesättningar.

Det pågår diskussioner bland offentliga upphandlare om att införa kvalitetskriterier, till exempel krav på korta transporter till slakteriet och god djurhållning. Det norrländska jordbruket har allt att vinna på att snabbt återgå till naturlig uppfödning av djur. Vi har extremt goda förutsättningar att utveckla ett högkvalitativt jordbrukande i ruinerna efter det gamla industrijordbruket men vi måste börja med att diskutera vilka kvaliteter detta ska innehålla. Närproducerat är ett stickspår.

Thorsten Laxvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons