Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När tron ersätter förnuftet

Annons
När tron ersätter förnuftet

Svar till Anders Nordin:

Det är sannerligen ingen lätt uppgift att göra sig förstådd i en värld där tro ersätter förnuftet.

Vad beträffar din mening att jag skulle vara "allsmäktig" får detta stå helt för din räkning. Trons varierande och växlande former har utvecklats till tusentals religioner och postulat och dessas gemensamma nämnare är "vi har den rätta tron".

Roten till det onda är enligt min mening just det faktum att människan tror i stället för att bemöda sig begrunda verkligheten och därav komma till insikt. Till insikt har många kommit före vår tid. Gallileo Gallilei exempelvis. För honom och några till var jorden universums medelpunkt. Som tack för upptäckten sattes de som trodde honom i husarrest för resten av livet. I det sammanhanget kan nämnas att det bara är några år sedan som katolska kyrkan erkände att jorden kretsar kring solen. Nej: Ateism är ingen religion. Ateisten tar avstånd från vidskepelse och sätter sin tillit till vetenskapen, som faktiskt går från klarhet till klarhet. Du frågar: Var lär kristendomen att vi skall slå ihjäl varandra för vinnings skall? Herr Nordin: Har jag påstått detta? Du frågar: Varför krig? Svaret är enkelt, människan är egoist, människan visar med all önskvärd tydlighet var hon hör hemma, ett däggdjur bland andra dito som givit sig rätten att råda över allt och alla. Har jag läst rätt så hittar vi den uppmaningen i bibeln.

Vart tro leder ser vi runt om i världen i dag, i går och så långt historien når. Den 18 oktober läste vi rubriken "Detta är nästa steg. Ta er medicin. Död åt Amerika. Död åt Israel. Allah är stor". Dessa människor tror på samme Gud som de kristna, eller har ni flera?

Jag påstår inte att det år religioners fel, men religioner är en produkt av tro, inbillning och föreställning och detta är människans onda genius. Jag försöker faktiskt göra något som möjligtvis skulle kunna leda till förståelse mellan folken och hittills har jag som tack från de troende bland annat fått veta att jag går djävulens ärenden, att jag är en elak typ. Och invektiv, exempelvis som från dig, att jag skulle vara allsmäktig. Jag har högvis med brev från "kärleksfulla" kristna som vill påtvinga mig sin tro och livssyn. Jag är, enligt deras mening, på väg till det brinnande Gehenna, och att jag drar tusenden med mig.

Jag är inte annat än förvånad. Vi har tagit steget ut i det oändliga universum och samtidigt har vi detta primitiva tänkande i släptåg.

R Carlerby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons