Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När stoppar ni dumsnålheten i landstinget?

/

Nedskärningarna i sjukvården sedan slutet av 80-talet har inneburit att verksamheter tagits bort eller minskat, med försämrad hälsa som följd.

Annons

Öppet brev till Jacomina Beertema (M), Ewa Back (S) och Lars-Gunnar Hultin (V).

Handikappföreningarna i Västernorrland efterlyser svar på frågor om när landstinget ska börja agera ekonomiskt och medicinskt långsiktigt. Under vårt seminarium "Vårdgaranti eller vårdlotteri?" den 18 oktober begärde vi konkreta åtgärdsplaner för att stoppa kaoset i vården. Dock fick vi få konkreta svar från närvarande landstingspolitiker, Jacomina Beertema (M) Ewa Back (S) och Lars-Gunnar Hultin (V), varför vi upprepar våra frågor:

1) Hur ska vi få någon att jobba i vården 2015? Fyra av tio läkartjänster i primärvården är inte tillsatta, verksamheten hålls nödtorftigt uppe av stafettläkare. Personalomsättningen är låg och genomsnittsåldern hög. Vad gör ni?

2) Vårdgarantin har medfört att personer med relativt lindriga åkommor tränger ut kroniskt svårt sjuka och multisjuka, genom att förstagångsbesök prioriteras framför återbesök. HSO kräver ett åtgärdsprogram. När får vi det?

3) Nedskärningarna i sjukvården sedan slutet av 80-talet har inneburit att verksamheter tagits bort eller minskat, med försämrad hälsa som följd. HSO har sedan länge krävt en långsiktig ekonomisk planering, som tvärtom minskar kostnaderna genom att förbättra vården.

a) Stora grupper med så kallade diffusa diagnoser (främst värk, problem med rörelseapparaten och psykiska sjukdomar) får liten eller ingen adekvat vård, många blir rentav felbehandlade och därmed försämrade i sina sjukdomstillstånd.

Följden är att de drabbade går från läkare till läkare i hopp om att någonstans till sist få hjälp. Specialistkliniker där vårdnomaderna istället direkt får den vård de behöver sparar in många onödiga läkarbesök. När kommer landstinget att satsa på de förbisedda patienterna?

b) Få satsningar är så lönsamma som habilitering och rehabilitering. Rehabiliteringsutredningen visade att varje satsad krona på rehabilitering ger nio kronor tillbaka. Vårt landsting har istället skurit ner rehabiliteringen kraftigt. Varje sparad rehabiliteringsmiljon har alltså ökat kostnaderna med nio miljoner kronor. När kommer rehabiliteringen att återuppbyggas?

c) Likaså är hälsovård lönsam. Västernorrlänningarna hör till dem med landets sämsta hälsa och kortast livslängd. Vi är fetast, röker mest, motionerar minst, har flest hjärt- kärlsjukdomar och diabetes med mera. HSO har sedan många år krävt satsningar på livsstilsförändringar och utbildning till egenvård. När genomför landstinget detta?

Thord Carlsson

ordförande HSO Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons