Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När det regnar manna…

/

Vi bor i en kommun som har utfört sämre prestationer för de mest sjuka äldre, jämfört med vad majoriteten åstadkommit.

Annons

Samtliga Sveriges 290 kommuner och 21 landsting har kvalificerat sig för prestationsersättningar för utfört arbete och uppnådda mål avseende de mest sjuka äldre. Man måste således utföra en prestation för att få ta del av de 915 miljoner kronor, som regeringen avsatt för ändamålet i samråd med SKL och Socialstyrelsen.

Prestationsersättningarna gäller följande fem områden som kortfattat är:

* Preventivt arbetssätt.

* God vård vid demenssjukdom.

* God läkemedelsbehandling.

* God vård i livets slut.

* Sammanhållen vård och omsorg.

Kommunerna och landstingen har fått högst varierande belopp. Det betyder att de som utfört ett gott arbete har fått flerdubbla belopp jämfört med dem, som lyckats sämre. Ö-viks kommun har fått dryga 3,9 miljoner kronor i prestationsersättning. Totalbeloppet räknas ut i förhållande till hur många äldre (65 år och äldre) det finns i kommunerna och för Ö-viks del blev det 309 kronor per person. De kommuner som har presterat bäst ligger runt 800 kronor per person och genomsnittet sett över hela riket är 348 kronor.

Ö-vik med sina 309 kronor ligger således på den nedre halvan i riket, vilket känns mycket tråkigt men det tycker, konstigt nog, inte de ansvariga på Välfärdsförvaltningen. Hade Ö-vik varit bland toppkommunerna hade vi fått ytterligare dryga 6 miljoner kronor.

Ånge är den kommun som presterat bäst i vårt län och får 704 kronor per person i ersättning vilket är ett hedervärt resultat.

Även landstingen får ersättningar och vårt landsting får 128 kronor per person att jämföras med Gävleborg, som får drygt det dubbla det vill säga 259 kronor, vilket betyder att vi halkar efter även här.

Vi bor således i en kommun som har utfört sämre prestationer för de mest sjuka äldre, jämfört med vad majoriteten åstadkommit. Dessutom råkar kommunen befinna sig i ett län som håller samma låga profil.

Inför det nya året får vi hoppas att våra företrädare på både kommunal- och landstingsnivå spänner bågen hårdare, för vi vill inte halka efter ytterligare i viktiga välfärdsfrågor.

John-Erik Westman

Sveriges Pensionärsförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons