Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modo och domedagen

Vidare ställer man sig frågan om vart de bestämda svarskraven angående Modomuseet tog vägen. Är det förlåtet och bortglömt hos Moderaterna nu?

Annons

Som nämnts tidigare, man får aldrig ett samlat grepp om debatten angående alla de siffror och den statistik som entusiasterna använder sig av i sin argumentation om den närstående domedagsprofetian ifall Modo nu inte får tillskott.

Man borde kanske förvänta sig att när Lars Näslund (M) ställde upp på en intervju i Mittnytt den 20/11, att han borde förklara sina påståenden. Vad är det för statistik och var finns beläggen för hans argument att flygplatsen kommer att dras in vid ett uteblivet extra bidrag på 90 miljoner? Är det Modo som driver flygplatsen?

Han påstår vidare att Ö-vik kommer att bli ett svart hål och det kommer inte att finnas några pengar till annan verksamhet? Vilka beräkningar använder han sig av som presenterar ett sådant Armageddon?

Man skulle önska svar på huruvida pengarna till övrig verksamhet skulle upphöra när en sådan tydlig nattsvart vision målas upp. Man måste ställa sig frågan! Är det verkligen ingen annan i Örnsköldsvik som betalar kommunalskatt än hockeyspelarna och de anställda vid evenemangsarenan?

På många sätt känns det som att Moderaterna nonchalerar övriga medborgares insatser till kassan. Men det kanske också framgår i den kommunala debatten om neddragningar och effektiviseringen angående personalen i kommunen. Man är tydligen mer intresserad av ett kommunalstyrt och finansierat hockeylag.

Vidare ställer man sig frågan samt har en undran om vart irritationen och de bestämda svarskraven angående Modomuseet tog vägen. Är det förmodade fifflet förlåtet och bortglömt hos Moderaterna nu? Det skulle vara intressant att se en sammanställd budget från Moderaterna angående övriga idrottsberäkningar och inte bara höra de tillfälliga utspelen i olika populistiska intressefrågor.

Elvy Söderström (S) argumenterar och hänvisar även hon som många andra till HUI:s undersökning angående Modos finansiella generering till kommunen. Men hur stor är den egentligen? Undersökningen, som i huvudsak inte hänvisar till en enda källa som går att kontrollera, påstår följande:

31 miljoner drar Modo in i turistnäringsinkomster, hävdar man. Det vill säga cirka 1,2 miljoner per hemmamatch. Då dessa 31 miljoner innehåller inträde så måste vi räkna bort summan från beloppet för att se hur mycket som då återstår till hotellen och flyget.

Om vi då räknar på cirka 5 000 besökare som betalar i snitt 220 kronor landar det på 1,1 miljoner gånger 26 matcher. Vad finns då kvar? Cirka 3 miljoner kronor som ska fördelas på den övriga verksamheten som Elvy säger räddar Örnsköldsvik och som Näslund påstår kommer att bli så förödande att vi blir ett svart hål om de försvinner.

Skulle det nu också vara så illa att varje besökare köpte var sin korv för 20 kronor vid varje tillfälle, så skulle detta innebära att de resterande 3 miljonerna är förbrukade och inga pengar blev kvar till alla dessa hotellnätter och restaurangbesök. Man upplever att de i sin domedagsargumentation nästan vill hävda att befolkningen kommer att låsa in sig och aldrig mera gå ut på restaurang i kommunen om vi inte hade Modo. Man kan undra om den här undersökningen har något annat syfte än att lura och skrämma oss medborgare.

Eftersom Elvy och Lars Näslund tydligen inte har några skiljelinjer i denna fråga borde man verkligen radera ut partigränserna i frågan, kanske göra ett gemensamt politiskt partiprogram för Modo.

P.O Byström

Johan Sandin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons