Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modo Hockey kan få kostsam julklapp

SPI Välfärdens styrelse: "Man öppnar nu slussarna till den kommunala kassan för Modo, det kommer att bli mycket svårt att kontrollera affärstransaktionerna".

Annons

Den 16/12 kommer av allt att döma Örnsköldsvik kommunfullmäktige att besluta om en synnerligen välvillig julklapp till sin favoritklubb, Modo Hockey.

Det startade för drygt en månad sedan som ett driftsbidrag på toppen av det 25-åriga avtal som medför att skattebetalarna redan betalar arenans kapitalkostnader.

Det förslag som nu ligger på bordet är något helt annat. Det är ett antal operativa avtal, i vilka kommunen ikläder sig rollen att ta över operativ verksamhet på de områden klubben inte tjänar några pengar. Modo behåller de områden där man tjänar pengar, restaurang, barer och konferensutrymmen.

Vidare förbinder sig kommunen att i tillfällen när man ordnar egna arrangemang i arenan, köpa de tjänster man då kan komma att behöva av klubben/EAB. Inget snack om offentlig upphandling där.

Vidare har man konstruerat Force Majeure klausuler, och avbeställningsklausuler vilka ensidigt gynnar Modo.

Med den konstruktion som nu beslutas handlar det inte om något ytterligare driftsbidrag om nio miljoner. Det handlar om mycket mer pengar. Man öppnar nu slussarna till den kommunala kassan för Modo, det kommer att bli mycket svårt att kontrollera affärstransaktionerna. Kommunen kommer att tvingas bygga upp en egen organisation för arbetet med arenan, hur den kommer att se ut finns inte i underlagen för beslut, men den kommer att kosta miljonbelopp.

I 2007 års bokslut för Modo gjorde man en vinst på fem miljoner trots en betydligt lägre intjäning än i senaste bokslut. Enligt vår mening måste Modo liksom all annan kommersiell verksamhet sköta sin kostnadskontroll.

Vår uppfattning från SPI Välfärdens sida, är att om medel i den här storleksordningen finns tillgängliga, de medlen skall användas för att skapa en från arenan fristående lokal för den traditionella, och i vår kommun eftersatta musiken och teatern.

SPI Välfärden styrelse

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons