Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modernisera Astrids berättelser

Annons

E Barnen behöver förebilder. Om de inte har verkliga kan deras fantasi hjälpa dem. I dag när TV och dataspel tagit över sagoböckernas roll måste vi dem de rätta förebilderna den vägen.
När barnen läser en bok eller får en saga berättad för sig gör desig sina egna bilder och utvecklar sin fantasi på så sätt.

Att sitta med en pensel och försöka styra en figur på bildskärmen så att en annan figur förstörs (dör) vad ger det fantasin?
Jag hörde på radion ett reportage om skolbarn som inför sportlovet valde att sova före att sporta. Vad säger det om dagens samhälle?
När vi sover rensar hjärnan ut skräpet och ställer i ordning det som ska sparas. En överstimulerad hjärna behöver vila.

Astrid Lindgrens berättelser är både spännande och fulla av känslosamma mänskliga relationer. I dag är världen så annorlunda att många barn inte känner igen sig i dem. I modern version har kanske flickan eller pojken i berättelsen två pappor och ingen mamma eller tre av varje. I en annan modern saga får barnet åka 50 mil för att träffa en av föräldrarna någon gång per år. Visa på barnet som vistas tio timmar om dagen fem dagar hela veckan på dagis. Bli hämtad stoppad i säng och bli väckt nästa morgon klockan sex för att åter bli skjutsad till dagis.

Dessa TV och dataspel bör ha mänskliga röster med även gråt och skratt ska höras , inte bara som pip och plingljud. Där ska hjältarna hjälpa gamla människor och små barn, göra bra och roliga saker, få barnen att skratta eller gråta. Inget onödigt skjutande eller dödande, spänning kan man få ändå.

När ska vi lära oss samarbeta med den tidigare generationen så att deras levnadsvisdom kan föras vidare till barnen. I stället för att hela tiden TROTSA och hitta på nya tidsfördriv borde vi LEVA i nuet och vidareutveckla människans INRE utveckling. Då kanske framtiden blir mera mänsklig för jordens barn

HOPPFULL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons