Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobiltelefonen - ett gissel?

Annons
Mobiltelefonen - ett gissel?

Jag vill gärna skapa en debatt om mobiltelefonens vara eller icke vara, vad som gäller bilkörning och allmänt.

Jag kör många tusen mil per år med bil, och vi som gör det är i stort sett mycket beroende av mobiltelefonen. Eller, om man säger, vi har själva skapat ett behov. Alla räknar med att man skall vara anträffbar, och det är tydligt att man måste acceptera detta. Men när man talar i mobilen under körning är man långt ifrån trafiksäker.

När detta med mobiltelefon kom på modet, satte jag i system att inte svara i telefonen under bilkörning. Det innebar att jag i princip blev mobbad på grund av detta. Personer sa: Det är konstigt, men dig går det aldrig att nå.

Någon tipsade mig om att skaffa en så kallad handsfree, vilket jag också gjorde. Visst var det enklare att tala i telefonen, men det blev inte trafiksäkrare. Problemet ligger inte i att hålla i en telefon eller inte. Problemet ligger i koncentrationen på samtalet samtidigt som man skall vara uppmärksam i trafiken.

För min del skulle jag uppskatta ett förbud mot att tala i telefon under körning, då skulle jag ha en ursäkt varför jag inte alltid svarar.

Men, vi har så mycket förbud och lagar, så det är inte rätt väg att gå. Man skall inte skapa lagar som inte kan följas upp.

En engelsk undersökning visar att en som talar i mobilen är lika farlig i trafiken som en rattfull. Jag är nästan beredd att hålla med om detta.

Ibland tycker man att det var bättre förr. Efter att ha varit ute en dag efter vägarna och kom tillbaka till kontoret låg det en massa lappar vilka som hade sökt en under dagen.

Det var i alla fall trafiksäkrare. Men man får inte blunda för utvecklingen, eller som en pedagogikprofessor sa: Skulle alla barn göra som föräldrarna säger att de skall göra, då stod världen still.

I övrigt är det ett dåligt hänsynstagande vid samtal i mobilen. Att inte folk kan förstå att det inte är ett dugg intressant att lyssna på andras samtal.

Kom med råd om hur man löser detta med mobilen och bilkörning. Kom bara inte med att man skall köra in till vägkanten och stanna, det är bara ett önsketänkande. Så mycket bil som jag kör, kan jag säga att det kan gå veckor innan jag träffar på någon bilist invid vägkanten som talar i telefon.

Kom heller inte och påstå att mobilpratandet inte påverkar bilkörningen, det är nonsens och kallas för: Omognad bakom ratten.

Lägg på luren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons