Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Messing - en avvecklare

Annons
Messing - en avvecklare

Vem har hört några hurrarop över regeringens regionalpolitiska proposition från Carl-Eric Mählers Ramsele, Näsåker och Sollefteå eller från Christer Nilssons Kramfors?

Inte så konstigt att det är tyst som i graven.

Utveckling har nämligen fått kapitulera för avveckling i regeringens nyligen lagda proposition. Resultatet blir döda bygder i stället för levande. Glesare glesbygder. Ödegårdar som växer upp som svampar. Företagare och ungdomar som flyttar på sig. Och kommunala socialdemokratiska politiker som räknar sedelbuntarna från staten. Alltså betalningen för att man river fastigheter, gör sig av med tomma lägenheter och lägger ner skolor. En miljard om året delar rivningskommunerna på under tre år. Avvecklingspengar med andra ord.

När folk flyttar från kommunen får man dessutom ett litet extra bidrag på 100 miljoner att dela på. Ju dystrare siffror ju mer pengar.

Ulrica Messing får heta regionminister emellanåt, men efter den proposition om regionalpolitiken som hon presenterade nyligen, passar det bättre att kalla henne rivnings- och avvecklingsminister.

Vem tror att Ångermanland och övriga Västernorrland överlever bäst av att regeringen lägger upp tre miljarder kronor för rivning av fastigheter och nedläggningar av skolor eller om varje sollefteåbo som flyttar ger kommunen en extra peng?

Budskapen kan bara tolkas på ett sätt - låt flyttlassen rulla. Och för tomma lägenheter och skolor och fastighetsbolag som knäar skickar regeringen en miljard kronor till kommunerna varje år under tre år.

Säg inte annat än att det här är ett effektivt sätt att tömma Norrlands inland. Till att börja med.

De enda företagare regeringen tänker på är flytt- och rivningsfirmorna som går en lysande framtid till mötes med en ihållande och långvarig högkonjunktur. Andra företagare har regeringen inte orkat ägna en tanke.

Deras problem begravs i diverse entreprenörsgrupper och utredningar som till exempel ska se över den centrala frågan om utökad användning av bygdemedel. Och företagare i stödområde A får nedsatta arbetsgivaravgifter med ytterligare 10 procent, men bara upp till en lönesumma på 852000 kronor om året. Det räcker till reducering för ett par eller möjligen tre anställda och är inte alltid vad företagen står och faller med.

Västernorrland har år efter år tappat mest i befolkning i hela landet. Det talas alltid från socialdemokratiska politiker om alla åtgärder som man ska ta till för att vända utvecklingen. Inte minst under valrörelser målar man i rosenrött.

Men när det gäller konkreta handlingar blir det miljardbelopp till rivningar av tomma lägenheter. Mer än så är inte den socialdemokratiska offensiven värd. En politik som kan jämföras med att dra ut tänderna i stället för att försöka laga dem.

Under alla år som jag ägnat mig åt politik har den socialdemokratiska kompensations- och bidragspolitiken stått mig upp i halsen. Bristen på stimulansinsatser och flexibilitet, avsaknaden av åtgärder för fler företag och ökad tillväxt, obefintlig uppmuntran till alternativa lösningar och avogheten mot entreprenörer, friskolor, privata vårdlösningar och dagis har skapat den situation som lett till att regeringens stora regionalpolitiska insats nu blir tre miljarder till avveckling, rivning av fastigheter och tomma skolor.

Ulrica Messings proposition skriker uppgivenhet på sida efter sida bland alla grupper, program och bidrag. Regeringen verkar ha givit upp och tänker dra för gardinerna på ett snyggt sätt.

I en del lite större kommuner klarar man sig säkert, men hur blir Norrland i övrigt om socialdemokraterna får bestämma? En glesare glesbygd, ödegårdar som breder ut sig, företag och ungdomar som flyttar söderut och äldre som inte kan få den vård och omsorg de behöver efter ett långt aktivt liv.

Det är så socialdemokraterna vill forma Norrland och glesbygder. Inte är det konstigt att de gör Stockholm till valrörelsens huvudnummer!

Per-Richard Molén (m)

Riksdagsledamot

Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons