Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men var ska inflyttarna bo?

Annons

Majed Safaee avlivar i lördagens tidning myten om att ingen vill bo i våra norrländska inlandskommuner. Vi som bor mitt i grönskan kan intyga om att befolkningen håller på att bytas ut. Ena dagen har en polack börjar göra getost i granngården. Nästa dag står en ryska och säljer honung utanför Ica. Och holländskan som odlar tulpaner har väl ingen kunnat missa.

 Varje hus som är beboligt säljs snabbt. Tyvärr har många hus stått tomma alltför länge och blir för dyra att åtgärda. Under anläggningstiden var det en självklarhet att kommunen byggde bostäder åt arbetarna och deras familjer. Den nya tidens inflyttare är dock inte arbetare utan något annat. Frågan är om vi med en klok bostadsbyggarpolitik kan erbjuda moderna människor nya progressiva bostadmiljöer på landsbygden. Med ny teknik kan många arbeta uppkopplade och samtidigt bo på landet. Kanske kan vi bygga små urbana miljöer mitt i skogen och få grupper att flytta in; medborgare som tar med sig sina arbeten och kompetenser.

 Den 26 oktober gör Nipakademin, Näringslivskontoret och Sollefteås bostadsbolag Solatum ett seminarium om framtidens boenden på landsbygden men frågan måste diskuteras brett. Arkiteker och bostadsutvecklingsbolag från Stockholm har redan anmält sig. De vet innerligt att den överhettade storstaden redan stöter ifrån sig människor som vill till andra miljöer. Per-Albintorp med eternitplattor är sällan ett alternativ för dem som just sålt en bostadsrätt för fem miljoner kronor.

 

Hur, kära lokalpolitiker och medborgare, ska vi förvalta denna bubblande möjlighet?

 

Thorsten Laxvik

Nipakademin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons