Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med rätt att välja

Annons
Med rätt att välja

Nog är det märkligt att människors rätt att välja är så skrämmande för många av vårt lands s-märkta talesmän och kvinnor. Ingen sund människa skulle väl ifrågasätta vår rätt att göra våra inköp i olika butiker i eget val. Och för de som såg öststaternas köer till livsmedelsbutikerna för drygt 10 år sedan, är valet och mångfalden i våra utbud en välsignelse. Och hur skulle vi reagera om det bara fanns en bilmodell att köpa på marknaden. En usel bil, låt oss kalla den Lada, och dessutom årslånga köer för att få köpa den?

Ändå driver det vänsterstyrda etablissemanget sin skräckpropaganda mot valfrihet med oförtruten envishet på ett av våra allra viktigaste områden, nämligen vårdens och omsorgens. Senast uttalade sig Gun-Britt Mårtensson och Håkan Bystedt på det sättet under DN-debatt den 3 september. Där framställs valfriheten i form av privata vårdgivare som det stora hotet mot en god och solidarisk vård och omsorg. Planekonomisk fantasilöshet är tydligen deras framtidsrecept.

Facit i det avseendet har vi inte minst i Ådalen. I Härnösand, styrt av socialdemokraterna och deras vänner i vänstern och miljöpartiet har vi det sista halvåret i TV kunnat bevittna personalens berättigade uppror mot ett felaktigt system, allt medan den gamle inneboende gästen gråter av förtvivlan. I Sollefteå spelas en intrig upp som kunde platsat i vilken såpopera som helst. Men däremot sällsynt illa i en seriös verksamhet ämnad att tjäna behövande medmänniskor.

Det liberala folkpartiet arbetar med stort inflytande på utvecklingen i de stora landstingen i Stockholm, västra Götaland (Göteborg) och Skåne. Där öppnas nu vården upp för alternativa vårdgivare. De anställda skall ha möjlighet att välja fler arbetsgivare enligt egna önskemål. De inneboende skall ges inflytande över sin "omsorgs-peng". Tillsammans med sina anhöriga kunna välja vilket boende som bäst passar vederbörande. Valfriheten skall ges verklig innebörd också på det sociala området.

Det finns inget skrämmande i det, däremot en ocean av nya möjligheter där "kunden", den vårdsökande, sätts i centrum. Valfriheten får inte inskränkas till vår rätt att välja typ av korv när vi handlar på Domus. Valfriheten måste också få omfatta omsorgens område.

Att staten genom sitt handlande motarbetar den utvecklingen tjänar möjligen den politiska elit som ser makten viktigare än målet för verksamheten. För det liberala folkpartiets del är å andra sidan människors rätt att göra egna val ett vägval, som mycket väl kan kombineras med den solidaritet vi förväntar oss den dag behoven uppstår.

Jarl Strömbäck

Bonässund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons