Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maxtaxans konsekvenser

Annons

Örnsköldsviks kommun har infört maxtaxa utifrån löftet från socialdemokraterna att staten skulle betala kostnaderna. Vi från oppositionen ställde oss tvivlande till att staten verkligen skulle göra rätt för sig. Erfarenheterna från tidigare är inte allt för goda. Vi tyckte också att reformen gynnade de bäst ställda och missgynnade dem som själva valt att ta hand om sina barn.

Nu visar verkligheten att vi fick rätt i våra farhågor. I dagsläget beräknas maxtaxan kosta kommunen runt 1 miljon och troligtvis kommer den att kosta ännu mer för skattebetalarna. Vi kan också konstatera att fler barn trycks in i barngrupperna för att klara efterfrågan, en kvalitetsförsämring av både omsorg och miljö blir följden. Det blir mer av förvaring och mindre av den pedagogik som det talas så vackert talas om.
För att klara det akuta behovet av barnomsorgsplatser tycker vi att kommunen skall rekrytera nya barndagvårdare, ge dem utbildning, fortbildning och trygga anställningsförhållanden så att de kan bli den resurs som kommunen behöver.
Vår erfarenhet av dagbarnvårdare är generellt sett mycket goda och det kan också bidra till att bredda utbudet så att det finns att välja på för barn och deras olika behov.
Maxtaxan innebär att barnen kommer att få vara längre tid på dagis i stället för tid tillsammans med föräldrarna, en olycklig utveckling som bekräftas från kommuner som startat tidigare med maxtaxa.DAN OLSSON (C )
GÖRAN SYDHAGE (KD)
ÅKE SUNDQVIST (M)
GUNNAR MELIN (FP) BO JAKOBSON (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons