Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maxtaxan gynnar rika pensionärer

Annons


Svar på Linda Erikssons inlägg 3 juni.
Det är anmärkningsvärt att du inte lärt dig hur socialnämnden i Ö-viks kommun agerar. Det kommer att bli ett diskuterande i det oändliga för att spara in kostnader. Sedan spelar det nog ingen roll vad Kommunförbundet skriver i sitt cirkulär.
Varför redovisas inte hemtjänstavgiften i procent även för herr P? Är det för att dölja hur mycket han egentligen sparar genom att endast betala maxavgiften 1516 kronor. Med samma procentsats som för Greta (80 procent) blir besparingen för honom 0,8 x 5413 = 4330 minus 1516 = 2814 per månad eller knappt 33800 per år.
Detta visar att maxtaxan gynnar de pensionärer som har det bäst ställt när det i stället skulle vara tvärtom. Att ändra på detta kan knappast innebära något större slöseri med skattemedel.
Det finns faktiskt fattigpensionärer som har lägre nettopension än Greta. Det är också värt att observera att maxtaxan slår hårt mot de pensionärer som har mer än 18950 kronor (= begravningskostnader?) på banken. Med den nya taxan måste de först sälja av sina tillgångar och använda sparkapitalet för att finansiera sitt boende.
En annan nackdel är att möjligheten att jämka kostnaderna för matavgiften försvinner. Jag har svårt att tänka mig att avsikten med reformen är att skapa en ny grupp socialbidragstagare.
Din fråga varför pensionärer skall ha lika mycket i plånboken förvånar mig. Du glömmer tydligen bort att det är just detta som regeringen eftersträvar genom att från den 1 januari 2003 genomföra en ny pensionsreform som innebär att det gamla ATP-systemet försvinner och ersätts med äldre försörjningsstöd (= socialbidrag?). Alla får samma bidrag skattefritt per månad (4087 för ensamstående och 3424 för gifta) oavsett om de vid pensioneringen jobbat ett eller 30 år eller vad de tjänat under sitt yrkesverksamma liv. Detta rimmar mycket dåligt med vad du skriver i slutet av din insändare.


PENSIONÄR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons