Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mänskligare arbetsliv

Annons
Mänskligare arbetsliv

I dag ökar pressen på alla, såväl arbetstagare som arbetsgivare, att göra mer på kortare tid och till lägre kostnad. Ingen kan arbeta hårt under lång tid och trivas med det utan att kunna påverka sina arbetstider och arbetsmiljö och utan att få riktig uppskattning. Förr eller senare spricker bubblan och man börjar må dåligt, fysiskt eller psykiskt.

För de som arbetar i den kommunala sektorn är gränsen nådd för länge sen. Exempelvis var antalet sjukdagar i kommunen 27,5 dagar under förra året. Det är 10 dagar mer än för 6 år sedan. De senaste årens statistik visar också att mellan åren 1997-2000 ökade sjukskrivningarna jämfört med tidigare år. Problemen accelererar.

Det är absolut inte ett gäng veklingar kommunen har anställda, utan duktiga och kompetenta personer. Men det är människor vi talar om, inte maskiner. I Sollefteå kommun finns ett trevligt personalpolitiskt program som kommunfullmäktige antagit, men vackra ord är inte tillräckligt. För att en arbetsplats ska fungera och personalen ska må bra måste den få inflytande och uppskattning. De många arbetsrelaterade sjukskrivningarna är ett symptom på ett våldsamt slöseri med människor. Detta är ett ledningsproblem som majoriteten i kommunen borde ta sig en rejäl funderare på!

Monica Tirri (c)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons