Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mänskliga rättigheter kränks

Annons
Mänskliga rättigheter kränks

Det är uppenbart att Israels militära aktioner i de ockuperade områdena på flera punkter kränker de mänskliga rättigheterna och bidrar till en upptrappning av våldet.

För nästan två år sedan vädjade Amnesty till FN att skicka observatörer till området. Efter att minst 1200 palestinier och 300 israeler har dödats sedan dess, står det internationella samfundet fortfarande utan inflytande. För de civilas skull bör FN fortsätta att sätta press på Israel så att de tillåter internationella observatörer att komma till Israel och de ockuperade områdena.

Den israeliska armén och de israeliska myndigheterna måste sluta att kränka de mänskliga rättigheterna. Det innebär att de måste upphöra med utomrättsliga avrättningar, förstörelse av palestiniers hem och ägor, isolering av städer och byar, godtyckliga gripanden, tortyr och annan förnedrande behandling samt attacker mot medicinsk personal.

Amnesty fördömer palestinska väpnade gruppers självmordsbombare som dödar oskyldiga män, kvinnor och barn och som sätter skräck i det israeliska samhället. Men dessa övergrepp legitimerar inte under några omständigheter de övergrepp som nu begås av den israeliska armén.

Varje fredsplan måste erkänna att brott mot de mänskliga rättigheterna underblåser konflikten och att ingen varaktig säkerhet kan byggas utan respekt för de mänskliga rättigheterna.

För Amnestygrupperna i Härnösand

Birgitta och Hugo Smith

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons