Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människans påverkan på klimatet är minimal – det är solen som avgör

/

Annons

REPLIK. Svar till Miljöpartiet Kramfors, ”Dåligt påläst klimatförnekare – bilda er uppfattning baserad på vetenskap”, Ordet fritt 23 maj.

Jag har aldrig förnekat klimatet. Däremot förnekar jag och många med mig att det råder någon farlig förändring av klimatet beroende på utsläppen av koldioxid.

Lyckligtvis har vi numera satelliter som kretsar kring jorden och de mäter bland annat temperaturen på jordens alla platser. De visar också bilder av jorden så man kan se att det blivit mera grönområden än tidigare.

Tyvärr så visas det på tv, när man talar om koldioxidutsläpp, bilder av kyltorn som det kommer vit rök ifrån. Denna rök är endast vattenånga och inte några utsläpp från någon produktionsprocess. Detsamma gäller när man beskriver att glaciärerna smälter. Man visar då oftast på glaciärer som kalvar, något som glaciärerna gjort i alla tider. Isen kan samtidigt smälta i Arktis och växa i Antarktis.

Nu råkar koldioxid tillsammans med syre vara de två gaser som är helt livsnödvändiga för jordens fortbestånd – människor och djur behöver syre och producerar koldioxid, medan växtriket lever av koldioxid och producerar syre. Hög koldioxidhalt ger bättre växtlighet och mera mat åt människan.

Vi har på hundra år höjt halten koldioxid i luften från 0,03 procent till 0,04 procent genom att bränna fossila bränslen. Våra skogar växer nu 20-30 procent snabbare. I moderna växthus tillförs koldioxid som är flera gånger högre än vad vi har naturligt för att öka produktionen.

Människans påverkan på klimatet är minimal. Det är solen och dess aktiviteter som avgör vad vi får för klimat, liksom vulkanutbrott och liknande naturfenomen.

Jag tänker inte fortsätta detta meningsutbyte med MP i Kramfors.

Bengt-Ove Högström

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons