Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man måste se båda sidor av problemet

Annons

De judiska immigranter, som kom till Israel/Palestina-området på 1800-talet och början på 1900-talet, odlade och byggde upp området som vid den tidpunkten var mest öken och sumpmark. Den välfärd de skapade resulterade också i en stor arabisk migration till området.

De judar som bott i området har genom århundraden fått ustå extrem förföljelse, liksom de judar som lyckades fly undan nazistisk förintelse och sovjetiskt förtryck. Mer än 800 000 arabiska judar tvingades på flykten av arabisk förföljelse i samband med bildandet av staten Israel. Den förföljelsen var extrem och grym och hade klara nazistiska paralleller. Har de och deras ättlingar ingen rätt till ett hemland, har de ingen rätt existera?
Rörelsen för skapandet av ett judiskt hemland, sionism, är inte kolonialism eller rasism. De en miljon araber som bor inne i Israel har mera rättigheter och friheter än de araber som bor i de omkringliggande nationerna.

De omkringliggande arabstaternas aggression syftade till att förinta Israel 1948. Tyvärr har inte mycket förändrats sedan dess. Även det palestinska flyktingproblemet orsakades av de omkring liggande arabstaterna som 1948 uppmanade araber att lämna området för att sedan förvägra dem som klassades som palestinier medborgarskap och arbete. Trots att de i många fall var egyptier i Egyptien, syrier i Syrien, och så vidare. Detta för att skapa en situation som kunde användas emot Israel. Även idag förvägrar till exempel Libanon (ockuperat av Syrien) palestinier medborgarskap, och tillåter palestinierna bara vissa yrken, och vissa boplatser. Lyssnar man på Israels fiender hör man hur de talar inte bara om Israels och israelers förintelse utan om förintandet av alla judar i världen. Lovpris av Hitler är också vanligt.

Den verkliga fördrivningspolitiken, den verkliga rasismen och den verkliga aggressionen kommer ifrån Israels fiender. Kanske har Israel inte gjort allting rätt, men den aggression staten är utsatt för skapar en nära nog omöjlig försvarssituation. De som kallar sig anti-sionister vill förvägra de israeliska judarna deras hemland, förvränger bilden av situationen, bygger sin argumentation på myter och missförstånd, och slänger sig sedan med floskler som fördrivning, imperialism, ockupation, och till och med nazism, trots att dessa termer ofta passar mycket bättre på Israels fiender. Därför är det inte märkligt att människor, som satt sig in i bägge sidors version av situationen, misstänker att anti-Israelagitatörena också har annat mjöl i påsen. Detta tycker jag Frank Nilsson ska tänka på.
Studera situationen och historien runt Israel från bägge sidorna. Man kan inte förstå situationen från några rader text, eller genom att bara lyssna på en sida.THOMAS WIKMAN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons