Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Förminska inte demokratin – återremiss oppositionens möjlighet att ta sitt ansvar

/
  • Två kvinnor diskuterar arbete under en fikapaus på jobbet.

Annons

Svar till ”Varför fördröjer ni kvinnors heltidsjobb?”, Ordet fritt 5 juli.

I insändaren framförs först allmänna synpunkter på oppositionen och lovord till majoriteten för att sedan angripa oppositionens hantering av ärendet om heltidstjänster som vi återremitterade.

Författarna tycker oppositionen fördröjer och inte tar ansvar genom att återremittera ärendet. Här känner jag att det är på plats med ett förtydligande om ansvar.

Majoriteten i Härnösand brukar vanligtvis precis som författarna kritisera oppositionen för att fördröja och förhala viktiga beslut genom återremisser.

■■ För fler insändare, klicka här.

Nu råkar det vara så att minoritetsåterremiss är ett lagstadgat verktyg för att oppositionen ska kunna ta sitt ansvar som opposition. Det är faktiskt majoriteten som kan rösta igenom vad man vill och således bär ansvaret för detta, på gott och ont.

Oppositionens ansvar är att sätta press på majoriteten, ifrågasätta, säkerställa att alla perspektiv har beaktats, att majoriteten har vridit och vänt på frågan och att besluten är ekonomiskt hållbara. Det är oppositionens roll i en demokratisk styrd organisation. Ju större och viktigare besluten är, ju viktigare blir också verktyget med minoritetsåterremiss.

Därför är det inget konstigt med att stora beslut blir återremitterade, utan det hör snarare till demokratins natur.

Jag kan försäkra att oppositionen inte vill jäklas eller förhala genom att använda återremisser. Vi vill ta vårt demokratiska ansvar, då vi ansett att frågorna vi återemitterat har behövt utredas ytterligare. Att sedan majoriteten raljerar över att oppositionen bara fördröjer och sätter käppar i hjulet är bara en del av en förminskande retorik som majoriteten själv får stå för.

Personligen anser jag att det är ganska ovärdigt att förminska ett lagstadgat, demokratiskt verktyg, i princip det enda verktyg som en opposition har tillgång till.

Det tråkigaste i hela historien är att uppenbarligen har majoritetens förminskande av demokratin fått fäste hos en del medborgare i Härnösand.

Kristoffer Bodin (M)

2:e vice ordförande i kommunfullmäktige Härnösand

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons