Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna på ungdomarna!

När kommunen bestämt sig för att arrangera om klasserna på Ö-viks gymnasium, inte ens då hade de orken att rådfråga eleverna om deras åsikt.

Annons

Jag blev nyligen tillfrågad om mitt inflytande i den här kommunen som ung; hur jag gör för att påverka och om det går att påverka makthavarna i den här kommunen. Frågorna var samma frågor som ungdomar alltid möter när det gäller inflytande: finns det möjlighet att påverka? Är svaret ja? Bra, då är kommunledningen nöjda. Men det är en i grunden felaktig frågeställning. Vi ska som ungdomar inte bli tillfrågade om vi har möjlighet att påverka, vi ska tillfrågas om vi faktiskt får vara med och påverka någon gång.

I Örnsköldsviks kommun får jag känslan av att kommunledningen ser ungdomsinflytandet som en jobbig fluga, ni vet en sådan där som surrar högt och kan förstöra stämningen, en fluga som de med jämna mellanrum måste vifta bort. Kommunen startar en enkätundersökning eller en temadag, kanske till och med ett ungdomsråd, för att det ska se ut som om de faktiskt bryr sig om vad ungdomar tycker och som om de försöker tillvarata den kunskap som ungdomar besitter. Så är dock inte fallet. Ungdomsrådet och demokratisamordnare Camilla Larsson ska ha beröm, och den kritik jag här vill rikta mot kommunen är inte alls riktad mot vare sig Örnsköldsviks Ungdomsråd eller Camilla Larsson. Det jag vill rikta min kritik emot är den nonchalans som finns bland kommunpolitiker i Örnsköldsvik, då de tror sig ha tagit tag i frågan kring det så kallade ungdomsinflytandet. Jag vill även kritisera kommunpolitikernas otroliga brist på respekt för ungdomar och ungdomars kompetens.

Låt mig ta ett exempel; när kommunen tidigare i år bestämt sig för att arrangera om klasserna på Örnsköldsviks gymnasium, något som vid senare eftertanke visade sig hade kunnat ha förödande konsekvenser för både elever och lärare, inte ens då hade kommunledningen orken att rådfråga eleverna om deras åsikt i det hela. Istället skedde hela processen bakom ryggen på oss elever, som när vi äntligen fick veta om planerna tvingades ta till extrema metoder så som strejk för att få kommunpolitikerna att lyssna på oss.

Ett annat exempel; när kommunen äntligen bestämt sig för att bygga den skatepark som så många ungdomar jobbat hårt för att få, bryr de sig inte om att bjuda in till någon dialog om var det är bäst att bygga parken – ett slag i magen på de engagerade ungdomar som för fjärde året i rad hade tänkt arrangera Picknickfestivalen i Lungviksparken. Inte ens ett meddelande om beslutet tycker kommunpolitikerna att arrangörerna förtjänar. Jag frågar mig om ett företag skulle behandlas med samma arrogans?

Ungdomsinflytandet i de beslutande organen är inte bara en spetsfråga som små satsningar här och där löser och det är ingen fluga som kan viftas bort med hjälp av några enkätundersökningar. Ungdomsinflytandet är en del av demokratin som samtliga av kommunens politiker och tjänstemän ska värna. När beslut tas som påverkar oss, ska vår kunskap i ämnet efterfrågas. Detta ska vara en självklarhet i en demokrati, speciellt i ett land som Sverige där genomsnittsåldern hos kommunfullmäktigeledamöter är 54 år.

Hannes Berggren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons