Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF: Hållbar livsmedelsproduktion inte en fråga om vegomat eller köttskatt

/
  • En köttskatt löser inte problemen med miljöpåverkan. Däremot kan svenska konsumenter göra ett bra miljöval genom att välja svenskt kött före importerat kött från andra världsdelar, skriver insändarskribenten.

Annons

Intresset för mat har aldrig varit större. Konsumenter bryr sig om ursprungsland och om produktionen är ekologisk på ett sätt de tidigare inte gjort.

Det är bra att konsumenter nu börjar förstå att det är skillnad på livsmedelsproduktionen mellan länder, som exempelvis vad gäller nyttjande av antibiotika och växtbekämpningsmedel.

När det gäller ekologiska varor antar jag att det är viktigare att välja ekologiskt på specifika produkter, exempelvis kaffe, vindruvor och banan. Att välja ekologiskt nötkött från Brasilien före svensk miljöanpassad produktion är inte lika viktigt.

Vi behöver inte äta kött varje dag, men de dagar vi väljer att äta kött så gör vi ett bra miljöval om vi väljer svenskt kött. Genom att fortsätta äta importerade kött- och mjölkprodukter, exporteras miljöpåverkan.

■■ För fler insändare, klicka här.

När maten debatteras är det viktigt att det är den svenska produktionen som beskrivs, vilket jag inte riktig känner att du, Jonas Paulsson, beskriver i din insändare på Ordet fritt den 4 juli, ”Sluta undergräva vegovågen med bakåtsträvande matpolitik”.

Det blir inte bra att göra lokala sanningar av globala fakta. Du nämner FN i din artikel. FN har ju även pekat ut Sverige som det land som har den mest miljö- och klimatvänliga mjölkproduktionen och bland världens friskaste kor, vilket vi har anledning att glädjas åt.

Med det perspektivet borde Sverige vara ett exportland och inte ett importland av kött och ost.

När jag gick i skolan serverades det inte kött varje dag, men det gjordes ingen köttfri måndag av det. Det var alldeles naturligt att skolans matsedel inte innehöll kött varje dag, men mjölk fanns varje dag.

Det vegetariska köket har utvecklats mycket. Fler och fler provar på de nya smakerna, men fortfarande är det lika viktigt att välja svenskt.

Med svensk livsmedelsproduktion är det viktig att den är närande, inte tärande och att marken brukas utan att förbrukas, vare sig det är animalier eller vegetabilier som produceras.

Genom köttskatt löser vi inte miljöpåverkan. Risken är att ännu mer livsmedel importeras och att vi fortsätter att exporterar miljöpåverkan.

Det är inte svart eller vitt, vegomat eller köttskatt. Med insiktsfull matkonsumtion så når vi längre, vi behöver inte välja det ena eller det andra för all framtid. Vi bör se dem som komplement till varandra.

Jag citerar en klok kvinna från Östersund: ”Oljeproducenterna skrattar varje dag de går till banken, då kon fått skulden för miljöpåverkan”. Så är det.

Gunilla Kjellsson

Regionordförande Lantbrukarnas Riksförbund, LRF

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons