Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO och socialdemokratin

Annons
LO och socialdemokratin

Jag var på väg till en lektion när jag såg att LO hade ett torgmöte i Härnösand. Jag stannade till för att se vad de gjorde och vilka som var där. Jag frågade efter lite information om LO.

Jag fick ingen information om LO, däremot två flygblad som beskrev hur "duktiga" socialdemokraterna har varit under denna mandatperiod i Härnösand. Lite information om LO fick jag som sagt inte.

Jag berättade att jag inte ville ha någon information om socialdemokraterna, jag berättade även att jag inte tyckte att de hade varit så "duktiga". Då frågade en man mig vad jag var missnöjd med, som om det skulle vara svårt att svara på det.

Min kompis, som jag hade med mig, berättade att Härnösands gymnasium hade dåliga lokaler och dålig luft, vilket jag håller med om. Mannen var snabb att svara att nu ska man minsann satsa på skolan. Man ska satsa hela sex miljoner kronor: Tror de verkligen att det räcker?

Dagen efter läste jag reportaget i Tidningen Ångermanland om mötet. En kvinna säger i reportaget: att jobba och tillhöra Kommunal går liksom inte ihop med någon annan ideologi, hon menar då den socialdemokratiska ideologin.

Alla har nog kommit i kontakt med LO:s kampanj "Jag är stolt men inte nöjd".

Vad jag undrar över är vad alla dessa medlemmar på bilderna är så stolta över? Kan det vara den pågående avvecklingen av välfärdsstaten de är stolta över, men inte nöjda?

Sanningen är ju den att det parti som främst kämpat för fackets roll, under den här mandatperioden inte är socialdemokraterna utan det är vänsterpartiet.

Ett tydligt exempel är kraven på en höjning av a-kassan. Där kräver vänsterpartiet en snabbare tidsplan för höjningen till 80 procent än vad socialdemokraterna gör.

När ska LO vakna upp ur sin dvala och på allvar börja slåss för sina medlemmars intressen?

Ska det behöva bli en borglig regering för det?

Hade vi haft en borglig regering den här mandatperioden som hade fattat exakt samma beslut som socialdemokraterna har gjort hade LO verkligen skrikit sig hesa i mängder av demonstrationer och andra protester.

I dag stödjer man i stället passivt socialdemokraterna med miljontals kronor, samtidigt som endast 55 procent av LO:s medlemmar röstar socialdemokratiskt.

Borde inte de andra 45 procenten av förbundet göra sig hörda och inte acceptera att stora delar av deras medlemsavgifter går till det socialdemokratiska partiet?

Det är hög tid att den svenska arbetarrörelsen tar sig samman och kan försvara sig mot högerns hot mot arbetsrätten. Den arbetsrätt som tog åratal att kämpa sig fram till.

Mikael Pettersson W

Ordförande

Ung Vänster Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons