Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsmedelsverket tappar förtroende nu när fettskräcken avtar

Annons

Livsmedelsverket tappar allt mer förtroende bland svenskarna. I en nyligen genomförd studie visar resultatet följande: ”Litar du på Livsmedelsverkets kotsråd”? Ja, 19.3 och Nej, 80.7 procent. Trots detta insisterar Livsmedelsverket på att vi måste lita på deras gamla fettsnåla kostråd.

Dessa råd följer landets kostchefer runt om i landet, trots föräldrars protester. Kostchefernas egen förening Kost och Näring stöds av näringslivet. Detta går att läsa på föreningens egen hemsida www.kostochnaring.se, där man längst ned kan läsa: Arla, Familjen Dafgård, Findus, Lantmännen, Procordia, Scan samt Unilever (margarinindustrin). Att barnen serveras margarin, lättprodukter och halvfabrikat i förskola/skola är därmed lätt att förstå och kostdiktaturen har blivit en verklighet över praktiskt taget hela Sverige.

Trots Livsmedelsvekets råd har trenden börjat vända. Skräcken för fett och de animaliska mättade fetterna håller på att försvinna och alltfler forskare och professorer talar nu öppet om hur nyttiga fetter är och att socker och sockerarter är det om ger fetman.

Professor Fredrik Nyström:”Kolhydrater blir ju socker när det passerar tjocktarmen!”

Även de medicinska professorerna Göran Berglund, Birgitta Sandvik, Johans Frostegård, Tore Scherstén,, Lars Werkö samt Martin Ingvar. Den sistnämnde som nyligen har utkommit med boken ”Hjärnkoll på vikten” instämmer.

Konsumentföreningen, Sveriges konsumenter i samverkan har sammanställt en kalkyl som visar på de ekonomiska vinster som kommunerna kan göra genom att servera energi i form av naturligt fett och helprodukter. I kalkylen framgår att kommunerna slösar bort 1,5 milj kr/per år för 10 000 elever, om de enbart serverar lättmargariner och lättmjölk.

Tre tungt vägande skäl:

1. Kostnad: Lättmargarin och lättmjölk ger 25 procent mindre energi än smör och helmjölk. Det blir därför 25 procent dyrare med margarin och lättmjölk räknat på energin det innehåller. Barn behöver energi!

2. Hälsa: Smör är övertygande ur hälsosynpunkt. Varning för margariner, som är hårt kemiskt processade mättade fetter (palmolja) samt växtoljor med höga halter av Omega-6 fettsyror.

3. Miljö: Smör framställs av naturliga produkter från betande kor som i sin tur håller landskapet öppet. Palmolja till margarintillverkning importeras från tropikerna. Skövling av regnskogar är ett globalt problem.

Vilket ansvar tar politikerna och kostcheferna, för att man tillämpar ifrågasatta kostråd, som inte nödvändigtvis måste följas?

Ann-Christin Tjernström

Åsa Jernström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons