Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalerna tillbakavisar SD-argument om att asylvården orsakat landstingets kris

/
  • Landstingets ekonomiska kris är inte de asylsökandes fel, slår insändarskribenten fast.

Annons

Svar på ”Sverigedemokraterna: Landstingets kris orsakat av staten”, Ordet fritt 18 augusti.

Ronny Edlund, SD går i samma fälla som många andra som vill göra inbesparingar inom landstingets verksamhet.

Detta då han i sin argumentation förutsätter att snittintäkter är direkt jämförbara med individens individuella vårdkostnad.

Om vi har lärt oss något av landstingets förslag på strukturförändringar så är det att vårdkostnader inte kan beräknas enligt schablon.

Vi liberaler är bekymrade över att landstinget har ett större vårdansvar än vad som kan finansieras. Det skadar förtroendet för hur vi finansierar vår välfärd och kan göra så att personalen hamnar i svåra situationer.

■■ För fler insändare, klicka här.

Asylvården har dock följts upp löpande av landstingets förvaltning och det har fram till i dag inte presenterats något som skulle kunna stödja Ronny Edlunds tes om att det är dessa beslut som orsakat behovet av strukturella förändringar.

Vad vi däremot vet är att vi med hjälp av de senaste årens migration haft möjlighet att bemanna vakanta tjänster. Vi har även haft möjlighet att påverka tidigare dystra demografiska kurvor i positiv riktning.

Vi måste självklart fråga oss var pengarna tar vägen, var dag och i var verksamhet. Men då går det inte att skapa fabricerade fakta eller skylla på enkla populistiska orsaker.

För att kunna ge en alternativ framtid måste det finnas en vilja och förmåga att leverera flera små förslag som påverkar helheten. Fram till dags datum så lyser kreativa förslag från SD med sin frånvaro, i såväl kommunfullmäktige som landstingsfullmäktige.

Erica Markusson

Ordförande Liberalerna Örnsköldsvik samt ledamot landstingsfullmäktige

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons