Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Asplunds samhälle

Annons

Den moderata riksdagsledamoten Lena Asplund inleder sin krönika i TÅ den tredje september med en fråga. "Vems är egentligen de pengar du tjänar, dina eller statens?". I denna korta mening sammanfattar hon sin syn på löner, skatter och samhälle. Hon skriver förstås inte samhälle - hon vill ju inte använda ett ord som är en moderat svordom – utan väljer staten. Hon gör klart att de pengar hon tjänar är hennes, ingen annans. Att en del av hennes inkomst skall gå till skatt för att hålla hela samhället igång uppskattas inte. Det är stöld. "...staten ska ta av oss..." blir den formulering som Lena Asplund väljer.

Man skulle kunna tänka sig att den som får möjlighet att skriva en krönika i tidningen skulle ta chansen att beskriva sin politik för ett bättre samhälle. Den chansen tar inte Lena Asplund. Förklaringen är enkel. Politiken saknas. Det enda en moderat kan är att sänka skatter. Helst skulle skatterna slopas helt och hållet. Var och en skulle få klara sig själv. Lena Asplund skriver inte detta i klartext, men hon skriver det inlindat. "...vänstern vill inte att svenskarna ska få behålla pengarna som man har arbetat för." Observera "pengarna". Rubbet!

I väntan på en skrotning av skattesystemet sänks skatterna successivt. Nu är ett femte jobbskatteavdrag på gång, Sedan följer ett sjätte, ett sjunde, ett åttonde och så vidare. Det är den enda politik regeringen duger till att föra. Lena Asplund är nöjd med färdriktningen.

Den som läst de flesta av Lena Asplunds krönikor borde vara luttrad. Ändå kan man inte låta bli att höja på åtminstone ena ögonbrynet när hon skriver om "...satsningar på jobb, skola och välfärd". "Satsningarna" på jobb har lett till att arbetslösheten är skrämmande hög och den ökar. Ungdomsarbetslösheten är ett allvarligt samhällsproblem. Regeringen står handfallen. "Satsningarna" på skolan ser vi effekterna av. Resultaten blir bara sämre och sämre.

Skriver Lena Asplund någonting som man kan hålla med om? Ja, en mening. Hon tycker att staten inte ska beskatta människorna mer än nödvändigt. Självklart! Lika självklart är att skatterna ska vara tillräckligt höga. Våra gemensamma utgifter måste kunna finansieras. Det kommer inte att bli möjligt i en framtid om moderaterna får fortsätta med sina jobbskatteavdrag. Det lär de inte få efter nästa års regeringsskifte.

Apropå regeringsskifte. Lena Asplund avslutar sin krönika med att uttrycka bekymmer över hur Stefan Löfven ska kunna skapa ett regeringsunderlag. De bekymren kan hon släppa. Enligt DN/Ipsos augustimätning har socialdemokraterna ensamma 34,4 procent. De tre partier som återstår av Alliansen har 35,5 procent. I den här undersökningen är det Kristdemokraternas tur att hamna under fyra procent. Tillsammans med miljöpartiet är S större än de tre allianspartierna och Sverigedemokraterna tillsammans. Reinfeldt har alltså minst lika stor bekymmer som Löfven med att forma ett regeringsunderlag.

Henry Hult

Svar direkt

Henry Hult fabulerar fram åsikter som inte är mina, det är inte första gången det händer och alldeles säkert inte den sista.

Tvärtemot det Hult påstår har Moderaterna och Alliansen tillsammans med det svenska folket skapat 200 000 fler jobb, ökad ekonomisk styrka och bättre livskvalitet. Samtidigt har välfärden tillförts mer pengar än någonsin. Det finns inte, som Hult tror, ett motsatsförhållande mellan sänkta skatter och bättre välfärd.

Ungdomsarbetslösheten är en utmaning som alla länder står inför efter den globala ekonomiska krisen, med den starka svenska ekonomin är vi ett av länderna som står bäst rustade för den striden. Jag säger inte att det kommer att bli enkelt, men om det är en sak som jag vet så är det att Socialdemokraternas förslag på höjda skatter för att anställa ungdomar inte kommer att leda till fler unga människor i arbete. Det kommer inte att vara möjligt att säkra välfärden med höjda skatter och bidrag.

Till sist, Henry Hult, så vinns val på valdagen – inte ett år innan i opinionsundersökningar.

Lena Asplund (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons