Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legionellarisk på Härnösands sjukhus?

Tycker inte du, Per Wahlberg (M), att alla som vistas vid gamla sjukhuset borde kunna vara säkra på att de inte drabbas av legionella?

Annons

Öppet brev till Per Wahlberg (M) om legionellarisk i Härnösand.

Vid landstingsfullmäktiges oktobersammanträde i Härnösand så behandlades en motion om att göra vården för landstingets patienter som är i behov av dialysbehandlingar mer patientvänlig, skriven av Linnéa Stenklyft (S) samt undertecknad.

Under debatten så framförde sjukvårdslandstingsrådet Jacomina Beertema (M) ett flertal argument emot vår idé att erbjuda dialysbehandling vid till exempel Närvården i Härnösand (gamla sjukhuset). Ett av argumenten var att patientsäkerheten inte kunde garanteras då det inte kunde uteslutas tillväxt av legionella i ledningarna i det gamla sjukhuset. Beertema påstod att det skulle kosta tvåsiffriga miljonbelopp att undanröja legionellarisken och tryckte också på att legionellabakterier minsann kunde vara dödliga.

Jag menar att Beertemas svar på motionen inte var särkskilt klargörande utan har bara inneburit ytterligare frågeställningar. Dessa frågeställningar vill jag rikta till landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Per Wahlberg, som högst ansvarig för lokalfrågorna:

*Finns det legionella eller risk för tillväxt av legionella i vattenledningarna vid gamla sjukhuset i Härnösand?

* Finns det någon risk för säkerheten för de patienter och även personal som vistas i dessa lokaler att drabbas av legionella, då det faktiskt bedrivs vård i Härnösand även i dag?

* Vad gör du i sådana fall åt problemen med legionella?

* Delar du Beertemas slutsatser att det inte går att erbjuda dialysbehandlingar vid Närvården i Härnösand, då det skulle bli allt för kostsamt att åtgärda problemen med legionella?

*Tycker inte du att alla som vistas vid gamla sjukhuset borde kunna vara säkra på att de inte drabbas av legionella?

* Så de kostsamma investeringarna kanske måste göras ändå?

Andreas Sjölander

Socialdemokrat aktiv i Landstinget Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons