Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss ha köttfri måndag!

Jag har hört nyheterna om LRF förbundet i Nyköping, hur LRF delade ut hamburgare utanför skolan för att protestera mot köttfri måndag. Jag är 14 år och går andra terminen i 7:an och på min skola i Härnösand har vi haft köttfri måndag ett tag, och det fungerar jättebra.

Annons

LRF verkar inte veta varför vi har köttfri måndag, nämligen för miljöns skull. Men även för vår skull. Ny forskning visar nämligen att kött framkallar cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

En studie från Loma Linda University i Kalifornien visar att vegetarianer lever i snitt 4-7 år längre än köttätare, en annan studie från Harvard School of Public Health visar att en portion rött kött om dagen ökar risken att dö i cancer och hjärtsjukdomar med 13 procent.

Vet inte LRF om det här? Jag tror att LRF är oroliga för att de inte ska tjäna lika mycket pengar nu när den vegetariska maten blir mer populär.

För att få folk att köpa mer kött tar de till med sexistiska argument som spelar på att tjejer bara vill vara snygga.

Det är kränkande, men också osant. Den vegetariska skolmaten är lika allsidigt sammansatt för man ska få proteiner, vitaminer och andra näringsämnen som den vanliga maten.

Men framför allt ger ett kilo kött 50 ggr större påverkan på klimatet än ett kilo vegetarisk mat. En 200 gram hamburgare motsvarar fyra mils bilkörning.

Ny forskning visar också att de djur som dödas för nöjet att äta deras kött är unika individer som känner smärta, har relationer och känslor ungefär som vi människor. Vi är intelligentare, men som biologiska varelser är vi mycket lika en hund eller en ko.

Få människor skulle äta kött om de var tvungna att döda djuren själva.

Och de som i dagens samhälle dödade för att få mat skulle göra det helt i onödan, eftersom vi lever friskare, miljövänligare och lyckligare utan kött.

Mina kompisar blir ibland förvånade hur gott vegetariskt är, och tack vare köttfri måndag får fler tillfälle att prova.

Därför borde LRF främja köttfri måndag - för miljön, hälsan och djuren!

Cassiopeja

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons