Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt förnuftet råda!

Att ha nuvarande akutsjukhus i Sollefteå kvar är en infrastrukturell förutsättning för vår befolkning att bo kvar och att i en framtid även få barnfamiljer (läkare?) att flytta hit.

Annons

Öppet brev till Landstingsfullmäktiges styrelseledamöter i Västernorrlands läns Landsting samt till allmänheten i Västernorrland:

I dessa tider under rådande sjukhusdebatt, kan man lämpligtvis stanna upp och fundera över vad som egentligen händer.

I denna debatt kan man läsa om det ena efter det andra motivet när det gäller omstruktureringen av verksamheten inom landstinget i Västernorrlands län. Många av de argument som framförs kan man i och för sig också köpa, men man har inte tillmät vikten av att sjukhusen och dess resurser ligger på rätt ställe i förhållande till länets geografi samt hur befolkningen är fördelad över dess yta. Någon bedömning och något hänsynstagande verkar inte ha gjorts i detta sammanhang.

Dessa åtgärder, om de genomförs, kan bli dödsstöten för stora delar av bland annat Sollefteå kommun samt de östra delarna av Jämtlands län. Att ha nuvarande akutsjukhus i Sollefteå kvar är en infrastrukturell förutsättning för vår befolkning att bo kvar och att i en framtid även få barnfamiljer (läkare?) att flytta hit.

Detta visar ju också att tänkta åtgärder vad gäller flytt av tarm- och bröstcanceroperationer från Sollefteå sjukhus, med allt vad det i övrigt innebär, absolut måste förhindras. Tankarna kring ett RCC är antagligen kloka i sig, men gagnar knappast de som bor exempelvis i Junsele där tiden och avståndet kan spela en viktig roll i möjligheten att få hjälp (cirka 18 mil till Sundsvalls sjukhus enkel resa). Därtill kommer ett antal återbesök med mera. Den kompetens som erhålls med föreslaget RCC är säkert bra, men kommer alltså inte mer än en del av befolkningen i länet tillgodo. I detta ingår också att kompetens när det gäller övrig kirurgi i väsentliga delar då kommer att försvinna.

Ett enkelt och logiskt sätt att beskriva detta vore att ta fram en karta samt en passare och sätta ena passarbenet där respektive sjukhus ligger och därefter förståndigt rita en cirkel med det andra passarbenet. Då inser man hur stort upptagningsområdet bör vara för respektive sjukhus för att optimalt täcka länets yta. Denna lilla och enkla åtgärd borde väl också platsa i denna debatt.

Avslutningsvis måste man i dessa tider, när ekonomin är en så viktig ingrediens i sammanhanget, ifrågasätta att man har för avsikt att avbryta delvis gjorda men ännu inte helt genomförda renoveringar. Enligt uppgift har dessa renoveringar givit Sollefteå sjukhus Europas modernaste operationssalar. Att inte slutföra renoveringarna, är det ett exempel på ansvarsfull och god ekonomi?

Kjell Litström

Sollefteå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons