Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt er inte luras av motståndarna – tänk efter vad de vill fylla elsystemet med

Annons

Replik på insändare Svenskt Landskapsskydd: "Hos vindindustrin styr branschintresset – värna den lokala demokratin" 21 november från Jan Hedman ordförande för Föreningen Svenskt Landskapsskydd. 

Föreningen är stark motståndare till vindkraft i Sverige och försöker svartmåla denna produktionsform av el. Bakom föreningen finns starka krafter som vill bygga ny kärnkraft i stället för vår ålderstigna. Inom fem till sex år kommer två till tre svenska reaktorer att stängas på kommersiella grunder. Både ny och gammal kärnkraft är helt enkelt för dyr med nuvarande elpriser.

Tack vare drygt tio procent vindkraft i elsystemet har vi kunder i åratal kunnat njuta av låga elpriser trots kraftig högkonjunktur som borde driva upp elpriserna. FSL vill därför stoppa vindkraften och få upp elpriserna för att göra kärnkraften ”lönsammare”. Din dyrare elräkning ska ner i storbolagens fickor.

För Plus-kunder: Stridsfråga i Byviken och Lemesjö: "Vindkraftverken blir ett dominerande inslag"

I riksdagen är kampen för ny kärnkraft dock förlorad, vilket FSL vet. I dag är det bara Sverigedemokraterna och Folkpartiet som tydligt vill bygga ny kärnkraft i Sverige. Därför jobbar FSL nu ”nerifrån” med till exempel denna artikel om kommunal vetorätt. Låt er inte luras av uppsåtet bakom denna förening.

Låt FSL redovisa vad de ska fylla elsystemet med och inte bara vad de vill stoppa. Är FSL för kommunalt veto om kärnkraft, avfallslagring och vattenkraftsutbyggnad? Vilken uppfattning har FLS om kontamineringen från Tjernobyl som än i dag 30 år senare finns i våra jordar i Västernorrland?

Bertil Jonsson (C), Örnsköldsvik

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook.

Läs också: Säkerställt kommunalt inflytande och fullgod miljöprövning – även utan veto

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons