Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarna är nyckeln till att vända kunskapstrenden

Det är med nyfikenhet och en bra förebild i klassrummet som framtida fysiker, kemister, ekonomer, medicinare och författare föds.

Annons

Nyheten har slagit ner som en bomb: Sverige är det land som rasar allra mest i den stora kunskapsundersökningen PISA. Resultaten sjunker som en sten, likvärdigheten minskar och skillnaden mellan flickor och pojkar ökar. Det är oerhört allvarligt.

En vecka efter att PISA-resultatet presenterades hyllade världen än en gång kunskap och årets Nobelpristagare. Det blir väldigt tydligt att nyckeln till att vända den nedåtgående trenden med låga kunskapsresultat är lärarna.

För allt börjar med en bra lärare. Barn som får börja tidigt, redan i förskolan, med att leka till sig kunskap får lättare att utveckla kunskaper ju äldre de blir. Det är med nyfikenhet och en bra förebild i klassrummet som framtida fysiker, kemister, ekonomer, medicinare och författare föds.

Men lärarna har inte de bästa förutsättningarna i dag. Elevers kunskapsresultat sjunker. Många lärare hinner inte vara lärare. Ökad administration tar tid från undervisningen. Ett yrke som borde vara ett drömyrke väljs bort bland annat på grund av för låg lön.

Vi säger att skola, lärare och elever måste få kosta. För utan bra lärare blir det inga innovationer, nya upptäckter och genombrott. Varken små eller stora.

Mikael Nordendahl

ordförande Lärarförbundet Sollefteå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons