Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länt och miljömålen

Annons
Länt och miljömålen

"Nog finns det mål och mening med vår färd - men det är vägen som är mödan värd" skrev Karin Boye. Det är angeläget att fundera över både politiska mål och politiska medel på färden mot målet om en beboelig jord för barn, barnbarn och alla kommande generationer.

Jag har suttit med i den statliga miljömålskommittén som i detalj diskuterat femton mål och sjuttio konkreta delmål för människor och miljö i vårt land.

Samtliga politiska partier från vänstern till moderaterna var eniga om de 15 målen i den miljömålsproposition som antogs av riksdagen redan 1998. Denna breda politiska enighet känns som en garanti för att arbetet mot målen kommer att tas på allvar lång tid framöver. När de enskilda delmålen konkretiserades uppstod vissa skiljelinjer mellan partierna, men ett majoritetsförslag beslutades i riksdagen för två veckor sedan.

Det handlar om att vi som nu lever lämnar efter oss levande och frisk miljö och natur till kommande generationer. Jag försöker nu besöka landets olika delar för att få en klar bild av lokalt miljömålsarbete.

Vid besök i Härnösand och Västernorrland har jag noterat att länet synes ta miljömålen på allvar. Länsstyrelsen samordnar miljömålsarbetet. Många av länets kommuner, bland annat Sundsvall, Timrå och Härnösand, har inlett arbete med att bryta ner målen i sin konkreta vardag. Vad som saknas är kanske en bredare offentlig diskussion och förankring av miljömålsarbetet bland länets invånare.

Miljömålsarbetet är en förlängning av Agenda 21-arbetet där just vikten av människors engagemang lyftes fram.

Från miljöpartiets sida har vi alltid hävdat att vackra mål utan resurser inte löser några problem. Det känns därför mycket glädjande att vi inom miljöpartiet mångdubblat anslagen till miljö- och naturvård i statsbudgeten - från 1,2 miljarder år 1998 till 4 miljarder år 2004!

Under mitt länsbesök har jag också fått se märkliga inlägg i länets tidningar angående miljöpartiets inställning till billigare tandvård. Man har hävdat att vi inte skulle kämpa för pensionärers rätt till billigare tandvård. Men miljöparitet har alltid hävdat att tandvården ska ses som en del av sjukvården! Därför bör det på sikt inte vara dyrare att gå till tandläkaren än till doktorn.

Vi har i budgetförhandlingar drivit krav på högkostnadsskydd inom tandvården. Nu har s-kongressen helhjärtat stött vårt krav på billigare tandvård för alla. Ytterst glädjande. Ett fungerande och rättvist trygghetssystem är grundläggande för att även miljöarbetet ska kunna orkas med.

Maria Wetterstrand

Riksdagsledamot Miljöpartiet de Gröna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons