Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länskliniker kan jämna ut väntetid och belastning

Länsklinik innebär att det för varje medicinsk specialitet finns en enda klinik i länet med en enda chef, men med verksamhet på alla tre sjukhusorter.

Annons

I en insändare (Allehanda.se den 7/1) undrar Lennart Önblad om tjänstemän på Sundsvalls sjukhus gör sig skyldiga till oärlig justering av statistik och om de i så fall inte bör bli av med jobbet. Detta med anledning av ett ärende där en patient från Härnösand på egen begäran fick komma till MR-undersökning i Sollefteå med kort varsel, efter att ha fått besked från Sundsvalls sjukhus att det var lång kö till MR-undersökning där. Sundsvalls sjukhus erbjöd då patienten att bli undersökt i Uppsala, men möjligheten av undersökning i Sollefteå nämndes inte.

Först och främst är det verksamhetsföreträdare som sköter sjukvårdsverksamheten på våra sjukhus, inte tjänstemän. Förklaringen till köbildningen var att en gammal MR-kamera byttes ut mot en ny. Under tiden som den gamla MR-kameran togs bort och den nya installerades blev det minskad kapacitet och därmed köbildning.

Jag har förstått att det under många år har förekommit att sjukhuskliniker lämnar ett välkomnande besked till enskild patient som bor i annan del av länet och som ber om hjälp, och ett negativt besked till systerklinik på annat sjukhus i länet som ber om samma hjälp. Detta oskick tycks ha förekommit i hela länet. Det är viktigt att en gång för alla sätta stopp för det.

Därför är det angeläget med inrättandet av länskliniker. Länsklinik innebär att det för varje medicinsk specialitet finns en enda klinik i länet med en enda chef, men med verksamhet på alla tre sjukhusorter. När det gäller rutinsjukvård har en sådan klinik en enda länstäckande väntelista.

På en länsklinik blir de flesta patienter naturligtvis undersökta och behandlade i sin egen del av länet, men uppstår det kapacitetsbrist någonstans, till exempel på grund av driftstopp, erbjuds patienter från den delen av länet automatiskt att bli undersökta/behandlade på någon av de andra två orterna. Det torde effektivt göra slut på alla motstridiga besked och jämna ut såväl väntetider för patienterna som arbetsbelastningen för personalen.

Jacomina Beertema (M)

Sjukvårdslandstingsråd

Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons