Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget ska syssla med sjukvård

Annons

E När du har ett arbete och är sjuk, får du sjukpenning. Till en början kommer sjukpenningen från din arbetsgivare, men efter några veckor är det försäkringskassan som betalar ut den. Sjukpenningen från försäkringskassan har du och alla vi andra gemensamt betalat in via våra skatter.
I vårt land har vi nämligen en allmän, förpliktad sjukförsäkring som vi betalar till efter förmåga och nyttjar efter behov. Hur mycket du betalar till sjukförsäkringen beror inte på din hälsa.
Är du ofta sjuk, betalar du alltså inte en högre premie än om du är frisk som en nötkärna.
Vi moderater vill ha en sjukvårdsförsäkring som fungerar på samma sätt som sjukförsäkringen. Precis som sjukförsäkringen betalar vår sjukpenning, skall sjukvårdsförsäkringen betala vår sjukvård.

Sjukvårdsförsäkringen skall vara en allmän försäkring, förpliktad för alla. Den skall betalas av oss alla via skattsedeln. Den skall nyttjas av oss alla när vi behöver sjukvård, och framför allt: den läcker inte pengar till andra saker än sjukvård.
För tänk dig om försäkringskassorna fick för sig att de skulle använda en del av sjukförsäkringens pengar till konst (det är ju så bra för hälsan) eller företagsstöd och turism (det utvecklar ju landet).
Tänk dig att försäkringskassorna då fick ont om pengar och var tvungna att avskeda så mycket personal att de som var kvar inte hann med sina uppgifter. Tänk dig då att du, när du blev sjuk, fick beskedet att du visserligen är berättigad till sjukpenning, men tyvärr får vänta åtta månader innan du kan få dina pengar. Du skulle förmodligen gå i taket.

Men det är precis så landstinget fungerar idag: det sparas in på väsentligheter och det läggs pengar på saker som landstinget strängt taget inte har ett dugg med att göra. Resultatet är att sjuka människor får vänta många månader på behandling.
Moderaterna kräver att skattepengar till sjukvård också skall gå till sjukvård. Det är en uppgift som landstinget bevisligen inte klarar av. Ett utmärkt sätt att göra sig av med denna ständigt växande, penningläckande koloss, är att införa en allmän, förpliktad sjukvårdsförsäkring.


JACOMINA BEERTEMA
LANDSTINGSKANDIDAT
FÖR MODERATERNA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons