Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landet är ett fartyg utan kapten

/

Statsskulden per invånare har ökat från 111 844 kronor till 126 300 kronor. Och som grädde på moset klämmer man till med ytterligare ett tiotal miljarder i jobbskatteavdrag för 2014?

Annons

Inom den internationella forskningen talas det om att borgerliga regeringar kan driva fram underskott av strategiska skäl för att blockera kommande vänsterregeringsmöjligheter att höja skatter. Teorier som ganska mycket liknar det politiska konstaterandet att underskott är ett säkert sätt för borgarna att komma åt välfärdssystemet.

Dessa påståenden är ingen "myt" längre, det är nu verklighet i landet.

Efter allt prat från Alliansen om deras ansvarsfulla ekonomiska politik så talar verkligheten ett annat språk. 2006 tog Alliansen över en statskassa med plus 65 miljarder kronor. I dag har statskassan ett minus på 87 miljarder kronor.

Statsskulden per invånare har ökat från 111 844 kronor till 126 300 kronor. Placeringen i välståndsligan är en niondeplats mot tidigare femte plats. Och som grädde på moset klämmer man till med ytterligare ett tiotal miljarder i jobbskatteavdrag för 2014?

Ur Riksbankens guldreserv föreslås att föra över 73 miljarder kronor till statskassan för att stärka staten och Alliansregeringens ställning. Detta framstår som ett försök att kraftigt förbättra finanserna och det ekonomiska utrymmet för att sjösätta ett massivt valfläsk 2014.

Dessutom varnar konjunkturinstitutet om ett hål i statskassan för åren 2015-2017. Regeringens egna prognoser visar ett finanshål på 24 miljarder fram till 2017.

Så var det de 200 000 nya arbetstillfällen som Alliansen påstår blivit under deras mandatperiod? I dag är 159 000 fler arbetslösa sedan 2006. De 200 000 nya jobb som Alliansen talar om är "fejkade" där staten går in och står för fiolerna. Fas 3, utbildning, praktik, kommunala tjänster med mera.

Vad man där inte talar om är att 400 000-500 000 nya människor har kommit till Sverige sedan 2006 och att arbetslösheten därav fördubblats.

Sedan 2007 infördes anställningsformen "allmän visstidsanställning" som får användas fritt av arbetsgivaren. Om man haft en sådan anställning i mer än två år under en femårsperiod så går anställningen över till en tillsvidareanställning. Problemet var att det gav arbetsgivarna möjlighet att växla mellan vikariat och allmän visstidsanställning, och på så sätt öppnade för att låta personer ha tillfälliga anställningar på samma arbetsplats år efter år. TCO-undersökningar från i somras visade att 65 000 svenskar arbetat i mer än fem år utan att ha fått fast anställning.

Nu har EU-kommissionen tröttnat på att Sverige tillåter att personer kan vara "tillfälligt anställda" hos samma arbetsgivare år efter år. Det senaste brevet från EU-kommissionen har regeringen hemligstämplat, vilket tyder på att frågan är känslig. Om regeringen inte tagit detta på allvar är risken stor att ärendet hamnar i EU-domstol.

Slöseriet av statskassans innehåll har medfört att landet har fått en nyetablerad välfärd vid namn "tvångsvård i hemmet", där 90 000 anhörigvårdare tvingas sluta sina arbeten eller gå ned på halvtid för att orka. Och anledningen till detta är att de senaste tio åren så har tiotusentals platser inom äldreomsorgen samt tusentals platser inom sjukvården avvecklats. Regeringen har dessutom höjt högkostnadsskyddet (egenavgiften) för sjuka och för dem som är i behov av läkemedel. Avregleringar av apoteken, järnvägen och elmarknaden som kostat statskassan miljarder kronor har inte blivit bättre. Riksrevisionen menar att "regeringen borde ha varit bättre på att lära av sina misstag". Man kan väl säga att landet är ett fartyg utan kapten, som driver vind för våg.

Lennart Norman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons