Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan ska inte styras av en exklusiv grupp

Annons

Rubriken säger egentligen allt. Svenska kyrkan står inför stora utmaningar: minskat antal medlemmar, färre som döps och konfirmeras. Samtidigt har kyrkan en viktig uppgift: när katastrofer drabbar och när människor hamnar i fattigdom och ensamhet.

Som socialdemokrater vill vi inte dra oss tillbaka från kyrkovalet, vi måste vara en del av kyrkans framtid och ta ansvar för den kyrka som medlemmarna tillsammans med oss vill skapa.

Det finns de som frågar vad partipolitik har med Gud att göra, men kyrkovalet handlar inte främst om Gudssyn, utan om hur Svenska kyrkan ska styras. Och lagen om Svenska kyrkan slår fast att kyrkan ska vara demokratiskt uppbyggd. Sedan kan man givetvis kombinera en Gudstro med att vara socialdemokrat.

De teologiska frågorna äger de anställda, så som präster med flera. Det är inte politikernas sak att sköta. Politikerna sköter den administrativa delen.

Kyrkan är alla medlemmar, både aktiva och passiva. Kyrkan finns överallt är människor finns.

Det finns de som tycker att Socialdemokraterna och andra politiska partier som ställer upp i val till kommuner, regioner och riksdagen borde hålla sig borta från Svenska kyrkan. Men det är att säga att de som ska väljas till kyrkliga uppdrag helst ska komma från en liten utvald exklusiv grupp, att vanliga "svenssonkristna" inte behöver göra sig besvär. Det är något vi som socialdemokrater starkt värjer oss mot!

Sofija Pedersen Videke: "Som socialdemokrater i Svenska kyrkan tror vi på en öppen och demokratisk folkkyrka som representerar sina medlemmar och där de demokratiskt valda församlingarna, kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet, återspeglar medlemmarnas sammansättning när det gäller politisk tillhörighet, kön och ålder."

Överheten bestämmer inte längre över människors och det är positivt. Vi Socialdemokraterna vill ha en öppen och demokratisk folkkyrka där medlemmarna är myndigförklarade och gör sina egna val inte minst när de tar del av, eller inte tar del av, gudstjänster och kyrkliga aktiviteter. Samtidigt vill vi skapa ett klimat där medlemmarna känner att kyrkan är viktig både vid högtider som dop, konfirmation, vigsel och begravning och i vardagen.

Vi socialdemokrater tror på en mångfald av politiska grupperingar i Svenska kyrkan, inte på färre. Samhället består idag av en mångfald. Eftersom många av kyrkans medlemmar sympatiserar med Socialdemokraterna är Socialdemokraterna en självklar del i denna mångfald.

Christina Meltin Westerlund (S)

Kyrkopolitiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons