Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan och stenhuggeriet borde betala för gravsten

/

Annons

Jag var på mina föräldrars grav på Styrnäs kyrkogård och gjorde vårfint och fann gravstenen fastbunden. Några dagar senare kom ett brev att det var risk för att stenen skulle ramla, så Ådalens Stenhuggeri skulle åtgärda felet mot en kostnad på mellan 2 000 kronor till 3 000 kronor. Det var minst 90 procent av stenarna som hade band på sig.

■■ För fler insändare, klicka här.

Nu undrar jag, när min mamma dog blev vi hänvisade till den plats där graven nu är. Är det vi som rår för att det är dålig jordmån där? Stenen köptes hos Ådalens Stenhuggeri, är det vi som rår för att det är fel sorts dubb och ostadig sockel på stenen?

Den kostnad som uppkommer får kyrkan och det stenhuggeri som levererat gravstenarna stå för.

Anhörig

SVAR DIREKT:

Hej Anhörig!

Angående förankringar av stenar. Anledningen till dessa åtgärder härrör sig från ett tragiskt dödsfall, där ett barn klättrade på en gravsten och fick stenen över sig och omkom. Efter detta har nya regler tillkommit. I dag provtrycks gravstenarna med ett tryck av 35 kilo. Är det då så att inte stenen/sockeln klarar detta, måste denna åtgärdas med följande.

1. Om det är sockeln som inte håller måttet, borrar vi ett hål rakt igenom sockeln, driver ned ett runstål på cirka 75 centimeter (till en kostnad av 850 kronor).

2.  Är det dubben mellan sockel och sten som är felande, åtgärdas det genom att borra nya hål och sätta dit rostfria ståldubb (till en kostnad av 1000 kronor).

3. Är det så att den lutar för mycket lägger vi i nytt material, vågar in sockeln (till en kostnad av 600 kronor).

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Angående jordmånen har jag inte en aning om vems fel det är. Alltså blir kostnaden för detta som lägst 850 kronor och som högst 2450 kronor.

MVH

Lars Byström

Ådalens Stenhuggeri AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons