Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor illa behandlade

Annons
Kvinnor illa behandlade

Har "Gud" gett kristna och alla andra så kallade guds lakejer rätten att behandla kvinnor illa?

I dag skrivs det mycket om hur kvinnor behandlas i Afghanistan, och det med rätta. Men svenska kvinnor har genom åren och fram till i dag blivit illa behandlade, av framför allt kyrkans män under häxprocesserna. Dessa började en förföljelse utan like mot värnlösa, oskyldiga gamla kvinnor runt om i kyrksocknarna.

Torsåker, Ytterlännäs samt Dals kyrka skapade en avrättningsplats som döptes till "häxberget". Dit fraktades dessa stackars kvinnor, de flesta gamla. Fastkedjade i en ranglig knarrande kärra, fördes de mot avrättningsplatsen, hånade och bespottade.

Efter avrättningen brändes de på bål, varefter kvarlevorna grävdes ner i en myrkant. Rätten att få vila på sin hembygds kyrkogård togs ifrån dem, medan nämndemän och präster fick stå med sina stora gravstenar framför kyrkportarna.

Vore de inte plats att ge dessa stackars kvinnor en minnesstund när de nu friats från att var häxor. Ett av brotten som dessa kvinnor avrättades för, var att de setts samla och tillreda läkande örter. Det var blad, växter och deras rötter, som de setts bereda för eget eller andras behov av vad naturen gav.

Man kan säga att de var föregångare till dagens hälsokosttillverkare. I dag besöks dessa hälsokostkvinnor även av kyrkotjänare vid olika krämpor. Förföljelser av kvinnor har ju pågått även i vår tid, där de nekats att bli prästvigda, som exempel.

Så männen i Afghanistan och svenska kyrkans män kan ta varandra i hand, då det gäller synen på kvinnor.

Till sist. Varför står fortfarande en vägvisare mellan Bollsta-Kyrkdal och visar vägen till häxberget?

Men herre gud! De var ju inga häxor, de har ju fått upprättelse även från kyrkans håll.

Sätt omedelbart upp en ny vägvisare, men med texten "kyrkans avrättningsplats".

Rune Öhman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons