Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris inom vården – sjuksköterskor har blivit grindvakter som avgör vem som får träffa läkaren

/
  • Vem får träffa läkare – och vem tvingas vänta? Just nu är det ofta sjuksköterskor som gör en första bedömning och genom det förvandlats till grindvakter, gatekeepers in till vården, skriver insändarskribenten.

Annons

Det är extrem kris inom vården i landet. De flesta som inte är sjuka och slipper ha så mycket kontakt med vården, ja, de är säkert nöjda med vården.

Men för oss som har kroniska sjukdomar och verkligen är i behov av läkare kan jag informera allmänheten om att det är akut kris inom vården! Resurser behövs.

Just nu har alla sjuksköterskor förvandlats till gatekeepers/Godzillas som har fått ansvar för att göra en första bedömning av alla patienter.

På grund av bristande resurser på vårdcentraler och akutmottagningar måste de, bland de fåtal tider som är tillgängliga för att få träffa läkare, avgöra vem som behöver vård och vem som kan vänta.

■■ För fler insändare, klicka här.

Tyvärr är sjuksköterskor för det mesta inte alls utbildade till detta extremt svåra jobb. De vet till exempel nästan aldrig ens vad Hashimoto’s Disease (Hashimotos sjukdom) är och klassar det snabbt som oviktigt, trots att det kan bli livshotande snabbt.

Eftersom det finns en lag om rätt till vård, så får de inte säga ärligt som det är: att de anser att man behöver hjälp, men att de inte har tillräckligt med resurser för att hjälpa till. Så de vänder det istället emot patienten genom att vara otrevliga och avfärda och minimera patientens symptom.

Det är en total mardröm att försöka få tag på en läkare i Sverige i dag!

Elisabet Eriksson

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons