Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på medborgartrygghet

Annons

Sedan moderaterna lämnade över till socialdemokraterna för snart åtta år sedan har 2 000 polistjänster försvunnit. Inte konstigt då att polisen bara klarar bara upp 26 procent av de anmälda brotten, mot 46 procent för tjugo år sedan. År 2000 anmäldes 58 846 misshandelsbrott. 47 procent av dessa klarades upp. En våldsverkare har alltså 50 procents chans att klara sig i dag. Småbrottslingarna har det ännu bättre bara sex procent av bostadsinbrotten klaras upp.

Det finns saker som politiken och staten måste kunna garantera. Hur mycket är din tillvaro värd, om du inte kan känna dig trygg? Om du känner dig hotad av att gå ensam utomhus, eller riskerar att bli utsatt för våld? Om ditt hem är lekplats för tjuvar och banditer? Enligt en undersökning publicerad i Aftonbladet, som genomfördes av polisförbundet under vecka 39 i fjol, får man i Västernorrland vänta 21 min vid misshandel, 1 tim 52 min vid skadegörelse och 1 tim och 11 min vid inbrott/stöld (väntetiden räknas från det att samtalet har registrerats tills att en polispatrull finns på plats).

Närpolisen är en viktig del av det brottsförebyggande arbetet. När den borgliga regeringen sjösatte närpolisreformen 1993 var och är tanken att förebygga vardagsbrott och skapa trygghet genom att närpolisen känner till sitt område väl samt är synliga och igenkända. Idag finns knappt något kvar av närpolisen i den form som det en gång var tänkt att det skulle vara.

Moderaternas viktigaste krav är att medborgarna skall kunna vara trygga. De ska skyddas från brottslingar. Ingen skall behöva oroa sig för att utsättas för brott. Brottsbekämpningen är en statlig kärnuppgift som inte får vältras över på medborgarna själva. Risken för upptäckt måste öka och reaktionerna skall komma direkt. Upprepad brottslighet skall bemötas med skärpta reaktioner. Därför behöver vi ett stärkt rättsväsende som har resurser nog för att fungera effektivt.
Polisen fungerar inte som den ska. Regeringen flyr undan sitt ansvar för människors trygghet. Visa vad du tycker i Ungt val den 15-19 april och i höstens val.

MARCUS CRUSENMYHR
VICE ORDFÖRANDE
MUF VÄSTERNORRLAND

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons