Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på länsstyrelsen: Sälj inte Högbonden – inte en rimlig affär efter allt som investerats där

/
  • Att sälja Högbonden är inte en rimlig affär efter allt som investerats genom åren, anser insändarskribenterna.

Annons

Angående...”Det är för dyrt att driva Högbonden”, nyhetsartikel i ÖA 6 juli.

Läste nyligen att länsstyrelsen står i begrepp att sälja vandrarhemmet på Högbonden på den öppna marknaden. Som skäl anförs att driftkostnaden, cirka 500 000 kronor per år, är för hög. För hög i förhållande till vad?

I artikeln är det naturvården på ön som inte anses motivera den kostnaden.

Naturvården är emellertid inte den enda aspekt som länsstyrelsen har att beakta i frågan. Och kostnaden utgör för övrigt bara cirka två procent av länsstyrelsens årskostnad för reservatskötseln i länet, som är drygt 25 miljoner kronor.

Andra viktiga aspekter som bör in i bedömningen handlar om turism och rörligt friluftsliv samt kulturhistoriska värden.

Inte minst bör besparingen sättas i relation till redan nedlagda medel, både på Högbonden och på utveckling och turism i Höga kusten totalt under mer än fyra decennier.

■■ För fler insändare, klicka här.

Högbonden är förvisso rent volymmässigt en liten turistanläggning. Men dess profilvärde är desto större.

Den är utan tvekan en av de mest spektakulära boendeanläggningar som finns längs hela den svenska kusten, med havet stupande 85 meter rakt ner framför byggnadens sjösida.

När vandrarhemmet ingick i Svenska Turistföreningens program använde man Högbonden som omslagsbild på sin nationella säljkatalog.

Själva fyren, som står precis invid vandrarhemmet är av Riksantikvarieämbetet klassad som en av landets mest bevarandevärda fyrar.

Höga Kusten är av FN/Unesco klassat som världsarv och i den nationella fysiska planeringen är Höga kusten ett riksintresse, inte bara för naturvården utan även för det rörliga friluftslivet.

Det var 1986 som länsstyrelsen tog initiativ till att rädda den stora och då förfallna fyrvaktarbostaden till en framtida ny användning.

Med arbetsmarknadsmedel och regionala utvecklingsmedel finansierade staten en omfattande upprustning till det nya ändamålet.

I närtid har staten bekostat en helt ny godslinbana upp till vandrarhemmet för sjusiffrigt belopp och förra året fick Högbonden internet med bra prestanda genom en ny radiolänkförbindelse, även den bekostad av staten.

Ska nu allt detta ha gjorts för att landa i en omvandling till privat fritidsbostad som ju blir det högst troliga utfallet vid en försäljning?

Mitt i ett av länets mest värdefulla naturreservat, där normalt inget privat byggande alls skulle tillåtas. Och det för en köpeskilling som sannolikt bara skulle täcka en bråkdel av de miljoner staten lagt ned på Högbonden genom åren.

Allt detta för att länsstyrelsen nu ska spara två procent på sina skötselkostnader. Detta framstår inte på långt när som rimligt.

Länsstyrelsen bör ompröva sin hållning och ta in betydligt bredare perspektiv i de fortsatta övervägandena kring frågan.

Görel Thurdin

Före detta miljöminister

Leif Byman

Före detta länsråd i Västernorrland

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons