Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftiga förändringar krävs – vilket parti kan stå för en bostadspolitik värd namnet?

/
  • Ett rejält bostadsbyggarprogram behöver sjösättas, där stat och kommun tar ansvar för byggande av lägenheter med bra standard, enligt insändarskribenten.

Annons

Finansminister Magdalena Andersson och nya bostadsministern Peter Eriksson samlar till presskonferens och med stora ord målar de upp en motsättning som inte finns. Eriksson kallar till och med Allianspartierna för åsnor, men sanningen är att de alla är får som vallas runt av byggkapitalisterna.

Det är förenklingar i regelverk hit och lättnader för byggföretagen dit. Regeringen vill visserligen inte ha rena marknadshyror, men det är ändå marknaden som ska lösa bostadsbristen.

Låt byggföretagen bygga var de vill, hur de vill och under vilka villkor för byggnadsarbetarna de vill, så kommer problemet lösa sig av sig själv, verkar devisen vara.

Magdalena Andersson förklarar de kraschade samtalen med det investeringsstöd som regeringen infört för byggföretag som bygger hyresrätter till rimliga hyror.

I regeringsdirektivets riktlinjer betyder det exempelvis 9 000 kronor i månadshyra för en lägenhet på 80 kvadrat, som möjligtvis kan anses som rimlig för en person med statsrådslön.

■■ För fler insändare, klicka här.

Bruksvärdessystemet är i dag i praktiken satt ur spel med regeringens goda minne. Dessa investeringsbidrag riskerar dessutom att bara ge mer klirr i kassan hos byggföretag som allt mer fungerar som rena maffiaverksamheter.

Där underentreprenörer i flera led hänsynslöst utnyttjar billig arbetskraft från framförallt Östeuropa.

Det som istället behövs är att den nyliberala åtstramningspolitiken överges, och ett rejält bostadsbyggarprogram sjösätts där stat och kommun tar ansvar för byggande av lägenheter med bra standard.

För detta krävs att de kommunala bostadsbolagen fråntas vinstkravet och istället får i uppdrag att hålla hyresnivåerna så låga att arbetare och människor med vanliga inkomster har råd med lägenheterna.

Tillsammans med ett avskaffande av straffbeskattningen på hyresrätter och införandet av en obligatorisk kommunal bostadsförmedling går det att lösa bostadsbristen.

Ett sådant bostadsförsörjningsprogram skulle fungera som en krisåtgärd genom de arbeten som skulle skapas och de offentliga investeringar som skulle krävas.

Mats Hedell, Domsjö

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons