Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttfri måndag, veganmat hotar folkhälsan!

Annons

Den 21 mars infördes en artikel i ÖA med rubriken ”Inför skatt på köttprodukter”.

Artikeln är signerad av f.d. professorn Stig Bengmark och miljöpartisten Jonas Paulsson, initiativtagare till ”Köttfri Måndag”. Syftet med ”Köttfri Måndag” är att förmå befolkningen att gå över till veganmat. På deras facebooksida läser vi: ” Börja med att avstå på måndagar, sedan tisdagar, onsdagar osv.”

Paulsson har också framfört förslaget i artiklar tillsammans med vänsterpartisten och veganen Jens Holm. Man påstår att orsaken till den galopperande ohälsan är ökat köttätande, men det som ligger till grund för ohälsoutvecklingen de senaste 30 åren är det stora intaget av snabba kolhydrater ofta i form av snabbmat där kolhydraterna också kombineras med fett, som i den undersökning Paulsson refererar till.

Trots att den skräpundersökning Paulsson refererar till inte har något att göra med den nya hälsotrenden LCHF, tar han den som intäkt för att angripa denna. LCHF (Low Carb High Fat, lite kolhydrater och mer fett) är en livsstil som förordar att man drar ned på kolhydraterna, slänger ut margarinerna och äter det naturliga fett som vi tidigare åt. Enligt en demoskopundersökning våren 2011, äter nu cirka 25 procent av befolkningen på detta sätt, vilket har medfört att lättprodukter och margariner nu reas ut och smörhyllorna ofta gapar tomma. Detta har lett till en kraftigt förbättrad hälsa, särskilt för typ-2 diabetiker som ofta blir medicinfria på några veckor. Krånglande magar blir lugna, allergier minskar, blodfetter normaliseras m.m. Som en bonus, utöver den förbättrade hälsan, går de flesta överviktiga också ned i vikt!

Bakom kampanjen ”Meatfree Monday” i USA står den internationella kolhydratindustrin med Kelloggs och Sodexo i spetsen och i bakgrunden skymtar läkemedelsindustrin. De utnyttjar klimathysterin och veganrörelsen för sina syften.

Paulsson påtalar riktigt att jordbrukspolitiken måste förändras, så att vi kommer bort från den industriella produktionen av livsmedel. Han råkar dock ”glömma” att subventionerna går till grödorna och inte i första hand till animalieproduktionen och att det är subventionerna i första hand till majs och soja som gjort dessa varor så viktiga för bönderna (särskilt i USA) att de trängt ut djuren från markerna och in i djurfabriker.

Om man minskar på intaget av animalier kommer dessa att ersättas av kolhydrater. Något måste man ju äta! Detta kommer att försämra den redan usla folkhälsan och öka trycket på vården och på landstingens budgetar. Kolhydratindustrin och läkemedelsföretagen kommer dock att jubla.

Miljöpartiets och vänsterpartiets veganspår kan tänkas ge kortsiktiga politiska framgångar (man genomför den under stridsrop om att rädda djuren och miljön), men med den ökande ohälsan och ökade sjukvårdskostnader kommer den politiken att slå tillbaka. Förutom ohälsa hos människorna leder det också till ohälsa i naturen, för med satsningen på majs, soja och spannmål kommer också genmanipulerade varianter, som på försöksdjur gett sterilitet redan i tredje generationen. Kommer våra barn att få några barnbarn?

Veganspåret leder också till minskad djurhållning, men ett jordbruk utan djurhållning kan aldrig bli uthålligt. Enda sättet att komma bort från olje- och konstgödselberoendet är att öka naturgödseln, dvs djurhållningen. Dock ska djuren inte födas upp på spannmål, utan på bete och vall. I Sverige finns väldiga arealer av oanvänd betesmark.

Då slipper vi giftspridningen i markerna och också de avskyvärda djurfabrikerna och får friska och glada djur och människor. Om vi däremot minskar djurhållningen, som Paulsson vill, vad ska vi då gödsla med, när oljan och fosforn till konstgödseln sinar?

Frank Nilsson, Husum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons