Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körkort åt alla gymnasieelever

Jag anser att alla elever ska erbjudas gratis körkortsutbildning under tredje gymnasieårets vårtermin.

Annons

Den gymnasiereform som sossarna genomförde, där alla gymnasielinjer skulle vara treåriga, var helt fel och illa genomtänkt. Alla ungdomar skulle ha högskoleutbildning. Första året på gymnasiet blev teoretiskt. Många orkade inte med det, som de upplevde som fortsatt korvstoppning.

Alltför många skolkade och hoppade så småningom av. Det finns många jobb, men har man inte fulla gymnasiebetyg och inget körkort är arbetslöshet och socialbidrag det som finns kvar. Därför anser undertecknad att alla elever ska erbjudas gratis körkortsutbildning under tredje gymnasieårets vårtermin. Teorin läggs in i samhällskunskapslektionerna. Praktiken upphandlas av körskolorna. Uppkörningen får eleverna betala själva.

Att gå ut gymnasiet med körkort i näven är en morot, som ger många kraft att plugga vidare – inte ge upp. Att ta körkort håller i dag på att bli en jämlikhetsfråga. Det är inte lätt för en ensamstående förälder med tre barn att klara detta ekonomiskt. Jag vet!

Finansiering – säger vän av ordning. Sossarna säger, att ingen ungdom ska vara arbetslös i mer än 90 dagar. Men jag har inte sett ett endaste förslag på hur det ska gå till. En arbetslös ungdom kostar minst 8 000 kronor per månad av skattemedel. En arbetande ungdom betalar skatt.

Men sossarna tycker det är viktigare med ett hockeymuseum – som inte blev något hockeymuseum (av rocken bidde det inte ens en väst, bara en tumme.) Vi kan ha ett backhoppargymnasium och ett hockeygymnasium, men sossarna verkar inte särskilt intresserade av lösningar, som ger våra ungdomar jobb! De vill och vill – men hittills tycker jag mest att de har velat.

Ingrid Ågren

65 års skolerfarenhet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons