Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkursmässigt landsting

Annons
Konkursmässigt landsting

Stockholm åberopas i många insändare. Där behöver man inte vänta och norrlänningarna bör få åka dit och opereras snabbare, sägs det. Senast såg jag Jacomina Beertema hänvisa till det i en insändare. Frågan är hur länge det är möjligt. Landstinget i Stockholm är konkursmässigt.

Det samlade underskottet i Stockholms landsting sedan 1998 ligger på cirka 7 miljarder kronor. Prognosen för årets underskott ligger på ytterligare cirka 4 miljarder kronor. Totalt ett minus under dessa år på helt otroliga 11 miljarder.

Landstingsstyrelsen har inte levt upp till balanskravet i kommunallagen, inte heller till kravet på att intäkter och utgifter ska matchas. Man har inte heller lyckats åstadkomma en ekonomisk plan på hur man ska få budgeten i balans, säger Kenneth Strömberg, ordförande i revisorsgruppen som granskar landstingsstyrelsen. Revisorerna vill inte ge finanslandstingsrådet Ralph Lédel (m) och den övriga landstingsstyrelsen ansvarsfrihet

Den ansvarslösa politik som lett fram till denna katastrofala situation får stark kritik av Curt Riberdahl, tidigare professor i kommunalrätt, som fungerar som sakkunnig expert åt landstingets revisorer. Han säger: Stockholms läns landstings borgerliga styrelse ägnar sig åt lagtrots och det är uppseendeväckande att landstinget inte respekterar det regelverk som finns.

I DN den 6 april säger ekonomianalytikern Johan Sch¸ck att det krävs en skattehöjning på upp till 3 kronor för att betala notan för det samlade underskottet som han beräknar till ca 12 miljarder. Stockholms läns landstings finanser har blivit ett problem som berör hela Sverige, menar Sch¸ck.

För Sveriges samlade hushåll får vi dock positiv besked. I samma DN kan vi läsa att Sverige går starkt nu. Kreditvärderingjätten Moody"s ger högsta betyg och Riksgäldskontoret har höjt prognosen för statsbudgetens överskott i år från 10 till 20 miljarder. Det ligger hårt jobb under socialdemokratisk ledning bakom utvecklingen från det fruktansvärda underskott Bildtregeringen lämnade efter sig till dagens toppbetyg och överskott. För de som får ta över Stockholms läns landsting efter valet väntar ett liknande hårt jobb.

Ett självklart budskap i valet måste bli: Anförtro inte ansvaret för kommuner, landsting och riksdag till partier som lämnar över till barn och barnbarn att betala dagens välfärd. Det är effekten av stora underskott i offentliga finanser. Den politiken hotar såväl sjukvård som övrig välfärd.

Tord Oscarsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons