Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen har ett ansvar att lyssna

Annons
Kommunen har ett ansvar att lyssna

När jag läser Elisabet Lassens insändare om de rivningshotade husen i Ramsele får jag intrycket att hon fått sin demokratiska och ekonomiska skolning i Vitryssland.

De här husen är kommuninnevånarnas gemensamma egendom. Det är inte kommunledningen som äger husen, men väl har ett förvaltarskap som skall skötas på bästa sätt. Kommunledningen har också ett demokratiskt ansvar att lyssna på sina innevånare och ta till sig de möjligheter till utveckling som därigenom kan skapas. I det här fallet har kommunledningen inte gjort vad som krävs utifrån demokratisk synpunkt.

Det har varit diskussionen avslutad innan den ens hunnit börja. Dessutom är Sollefteå kommun i behov av att ta tillvara alla möjligheter som dess innevånare kan skapa om kommunen överhuvudtaget vill överleva. I Ramsele skapades den möjligheten att lokalt ta över alla bostadsbolagets hus och skapa utveckling och en annorlunda framtid vilket också skulle varit till gagn för hela kommunen.

Kan kommunledningen inte lämna ifrån sig ett sådant förtroende i Ramsele, var kan man då ge kommuninnevånarna förtroende att skapa en positiv utveckling? Ett överlåtande av husen i Ramsele till dess innevånare skulle ha varit en demokratisk och ekonomisk vinst för kommunen även om man tvingats betala en slant på köpet.

Men det är inte alls säkert att det kostat några pengar alls. Om ett lokalt förvaltarskap fått hand om husen och lyckats bra har det gett avsevärda vinster till den gemensamma kommunkassan. En inflyttning till Ramsele på 50 personer från andra kommuner - hemvändare - skulle gett kommunkassan fyra miljoner kronor i skatteutjämningsbidrag. Därutöver lika mycket i kommunalskatter. Vidare tillkommer insatser i upprustning av husen som ger entreprenörer arbete och ett förbättrat serviceunderlag. Den långsiktiga ekonomiska nyttan för kommunen har varit mycket mer värd än kostnaden, skulle det varit så svårt att lyckas med detta.

Verkställs nu rivningen är det inte bara begravningen av hus utan begravningen av ordet utveckling. I begravningståget finns inte bara kommunledningen utan hela den skara av byråkrater och politiker i detta län som i dyr konferensmiljö utbrister "hela landet skall leva" men glömmer detta budskap till kaffet och "konjaken".

Björn Eliasson

Edsele

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons