Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen annonserar inte ut lediga tjänster

/

Risken för det som brukar kallas för svågerpolitik skulle minimeras om lediga tjänster annonserades ut i Platsjournalen.

Annons

Jag har som regelbunden besökare på Arbetsförmedlingen lusläst Platsjournalen. Den upptäckt jag har gjort, är att i vår kommun annonserar man inte ut några lediga tjänster som förskollärare eller fritidspedagog. I det här avseendet sticker Örnsköldsviks kommun ut.

Så här såg det ut i Platsjournalens tidning vecka 44 som kom ut 28 oktober, under rubriken "Pedagogiskt arbete". Alla tjänsterna hade kommunen som arbetsgivare. I Dalarna fanns det en fast tjänst och fem vikariat. I Jämtland två fasta tjänster. I Norrbotten fanns det tre fasta tjänster att söka och även en tjänst som fritidspedagog. I Norrbotten fanns det tre tjänster att söka för den som har en utbildning som förskollärare. Västerbotten hade fyra fasta tjänster. En i Umeå, två i Vilhelmina och ett i Lycksele. När man tar del av lediga jobb i Västernorrland, konstaterar man att Härnösands kommun hade en tjänst som förskollärare och en som fritidspedagog. Sundsvalls kommun hade en ledig tjänst. I Örnsköldsvik var det däremot noll tjänster att söka både som förskollärare och fritidspedagog. Så här har det sett ut det senaste halvåret som undertecknad har studerat detta fenomen. Jag skulle vilja att ledningsansvariga inom bildningsförvaltningen förklarar varför Örnsköldsviks kommun aldrig har några lediga tjänster som förskollärare utannonserade i Platsjournalen? Hur har det blivit "på detta viset", skulle man kunna säga och sker det med Lärarförbundets samtycke?

Ni kan genom det här förfarandet, missa förskollärare med spetskompetens och det kan i sin tur påverka kvaliteten inom förskolans verksamhet. Även risken för det som brukar kallas för svågerpolitik skulle minimeras om lediga tjänster annonserades ut i Platsjournalen.

Mona Lundin

långtidsarbetslös förskollärare och debattör i barnomsorgsfrågor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons