Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kömiljarden äventyrar etiken

"Den borgerliga regeringens bonussystem, kömiljarden, riskerar göra vården ojämlik", skriver Elisabet Strömqvist (S) i en replik.

Annons

Replik till Jacomina Beertema (M) ”Medicinska prioriteringar får aldrig åsidosättas” på Allehanda.se den 3/10.

Jacomina Beertema blir upprörd över att jag i en intervju i lokaltv kritiserar regeringens så kallade kömiljard som syftar till att korta köerna i vården för bland annat första besöket. Jag har inte kritiserat kliniken för det arbete man utfört för att förbättra ögonsjukvården, det är jättebra och personalen ska ha en stor eloge. Jag har heller inte kritiserat Jacomina Beertema för att hon infört en kronikergaranti, det är bra men varför behövs den? Just detta är min poäng, något som Jacomina Beertema missar.

Min kritik riktar sig mot socialminister Göran Hägglund (KD) och den borgerliga regeringen. Kömiljarden äventyrar rättvisa och etik när patienterna med kroniska sjukdomar tvingas vänta riskabelt länge.

Det faktum att Beertema tvingas införa en kronikergaranti ger mig stöd i detta. Tidigare grundinställning i svensk sjukvård har varit att de patienter som har störst behov ska ha sin vård först, det gäller inte längre fullt ut. Det har den borgerliga regeringen bestämt. Socialstyrelsen har också varit högst kritiska till kömiljarden. I sin uppföljningsrapport från år 2012, publicerad i maj 2013, så nämner man problem med undanträngningseffekter inom ögonsjukvården.

Under 2011 konstaterades att patienter fått vänta så länge på sina återbesök att de misstänktes ha fått synskador, med fokus på Västernorrland. I uppföljning av ögonsjukvården vid länssjukhuset Sundsvall-Härnösand uppgavs läkarbrist samt bristfällig organisation som några av orsakerna. Men det kunde också konstateras att påbudet att prioritera förstabesökspatienter på bekostnad av återbesökspatienter nämns som en viktig förklaring. Min kritik mot Hägglunds kömiljard ligger fast.

Det är bra att Jacomina Beertema vill ha en jämlik vård. Det vill inte Göran Hägglund (KD). Den borgerliga regeringens bonussystem, kömiljarden, riskerar göra vården ojämlik. Ett tydligt systemskifte i svensk vård och förlorarna är patienterna.

Elisabet Strömqvist (S)

Oppositionsråd i landstinget Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons