Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kom med någon konkret för att väcka liv i orten

För att återuppliva samhället måste allt få få tillbaka allt det som vi en gång hade; affär, barnomsorg, skola, mack och allmän social service.

Annons

Svar på ”Vad behöver Utansjö, om inte barnfamiljer?” på Allehanda.se 1/11. Tack Lars-Gunnar Hultin för att jag fick ett svar på mitt svar till din insändare. Jag skulle kunna skiva mycket om mina synpunkter på dina frågor och påståenden om familjen Versteegh, nedläggningen av Utansjö bruk och vad som åligger våra politiker och inte men det hör egentligen inte till. Jag begränsar mig därför till kärnfrågan och inser att jag måste förtydliga mig lite.

Jag kan fortfarande inte förstå varför du upprörs över att en flyktingfamilj måste flytta och ta ett anvisat arbete i Stockholm när detsamma även drabbar oss övriga boende i Utansjö med omnejd och har så gjort i flera år. Varför göra skillnad på oss som bor här?

Det är väl bra om en familj som inte har hunnit bo här mer än några månader har möjlighet att få arbete i Stockholm när det inte finns så många möjligheter här i Härnösands kommun. Vad är problemet?

På min fråga om vem som tjänar på att vi i Utansjö tar emot så många asylsökande så fick jag inget svar utan du menar att vi i Utansjö behöver barnfamiljer. Har du lagt märke till att två barnfamiljer här i Utansjö nyligen lagt ut sina hus till försäljning och flyttar härifrån? Varför uppmärksammas inte de på samma sätt?

Du säger också att det går alldeles utmärkt att bo i Utansjö och arbeta i till exempel Sundsvall och det gör det säkert om man har ett arbete där man kan jobba hemifrån, är egen företagare som på något sätt kan kvitta resekostnaderna mot något eller har en arbetsgivare som står för resorna.

Men om man som vanlig löntagare inte har råd att ta bilen till arbetet i Sundsvall utan måste åka buss så är det inte riktigt lika enkelt. Man får räkna med att vara hemifrån cirka 13 timmar per dag (8 timmar arbete plus 1 timma lunch samt resa fram och tillbaka med diverse bussbyten), dessutom förlorar man cirka 20 000 kronor per år efter reseavdrag. Jag har inga småbarn så jag klarar detta men det finns ju småbarnföräldrar som kanske inte lyckas få ihop livspusslet under sådana förutsättningar och det är ju barnfamiljer som vi behöver i Utansjö.

Citat från ditt svar; " företag kommer och företag går men Utansjö består". Hur tänker du då?

Ta och fundera lite över varför Utansjö ser ut som det gör i dag. Jämför med hur det såg ut för 20-25 år sedan, då det var enkelt att leva här, då vi hade affär, post, skola, bibliotek, ja kort sagt en bra service.

Det vet alla att när skola, affär, post med mera försvinner från en ort så försvinner även befolkningen och först flyttar barnfamiljerna. Man kan inte återuppliva ett samhälle genom att ta emot 140 stycken asylsökande och tro att allt ska ordna sig med det. Hur ska de gå till?

Först måste allt det som vi en gång hade tillbaka; affär, barnomsorg, skola, mack och allmän social service. Det som vi betalar för via vår skattsedel. Därefter kan man erbjuda både asylsökande och "övriga svenskar" ett bra boende och möjligheter till både praktikplatser för våra unga och kanske till och med arbetstillfällen. Detta skulle uppmuntra till att vara med och utveckla orten till inte bara ett bra boende utan ett boende med livskvalitet. Detta bör finansieras och drivas av kommunen och inte av ideella krafter på orten och enskilda personers goda vilja.

Gör ett omtag när det gäller Utansjö och dess framtid. Vill du bli trodd när du säger att du ska väcka liv i Utansjö och få orten att blomstra så visa vad du tänker göra, kom med något konkret. Tänk långsiktigt när det gäller utvecklingen och tänk även på oss som bott här i många år. Lyssna på vad vi önskar ska ske med orten och tro inte att Migrationsverkets pengar kan frälsa Utansjö.

Med denna insändare så avslutar jag för min del denna diskussion via "Ordet fritt".

A.Jansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons