Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolonialt förtryck över landsbygden

Annons
Kolonialt förtryck över landsbygden

Då svar på mina tidigare insändare ej erhållits från avträdande eller tillträdande kommunalråd i Sollefteå kommun beträffande mina uppgifter om den extra skatt på 1700 miljoner som staten tar från den i Sollefteå producerade vattenkraften och som ej tillför kommunen något. Frågan ställdes vad som gjorts och görs för att stoppa den utarmning som pågått och fortfarande pågår. Det är din uppgift att företräda väljarna, Elisabet Lassen, och ej de i Stockholm styrande rikspartier. Som utvecklingen varit kan med fog sägas, att oavsett politisk tillhörighet har de politiska ledarna förrått regionen på de intäkter som naturtillgångarna skapat.

Det är som jag tidigare påpekat att all välfärd kommer ur produktionen medan skatter och inkomster tillåts hamna i Stockholm och fördelas till de redan rika i storstadsområden. Det råder ett klart kolonialt förtryck över en glesnande landsbygd.

Enligt uppgifter som erhållits har sjukvårdspartiet i Norrbotten i sitt program att en större del av skatter och vinster skall tillfalla det område där produktion bedrivs. En sådan fördelning kommer att tillföra Sollefteå kommun miljoner kronor av den extra skatten på el som produceras i kommunen samt inkomst från kraftverk, skog, och annan produktion.

Detta skulle medföra att skatten sänktes från nuvarande 33,39 procent, som är bland den högsta i landet, till en nivå som skulle göra regionen mer attraktiv att bosätta sig i och etablera företag som skapar utveckling i stället för den nu pågående avvecklingen. Och stoppa staten från att ge bidrag till husrivningar som leder till en ännu snabbare avfolkning av regionen.

Ni boende i glesbygd bör även beakta det förslag som framfördes att förvandla vägverkets vägar till enskilda vägar i glesbygden, en ytterligare kostnad som eventuellt kommer som förslag i riksdagen i en inte för avlägsen framtid.

För att underlätta för era ombud kan inskrivas i lokala och regionala partiprogram att vid omröstning i riksdagen skall besluten vara förankrade i regionen och vara bindande, detta för att mildra svedan från rikspartiernas partipiska.

Om denna rekommendation inte antas, byt ut era ombud och ställ krav på regionalt självstyre med omedelbar verkan.

LP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons