Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolmården svarar: Folkbildning vår viktigaste uppgift som djurpark

/
  • På Delfinariet i Kolmården kan publiken se delfinerna uppträda och göra konster i den populära showen i bassängen.

Annons

Svar till ”Fel hålla delfinen Sting i fångenskap – hör av dig till Kolmården och stoppa vansinnet”, Ordet fritt 16 augusti.

Hej Peter! Jag försäkrar dig att vi på Kolmården är genuint måna om att Sting mår bra och kommer, med hjälp av stor kunskap, att göra vårt yttersta för att hans flytt ska gå bra.

Flytten är en del i ett långsiktigt arbete med delfinpopulationen inom europeiska djurparksföreningen EAZA. Det är olagligt att ta in viltfångade delfiner till Europa – redan innan detta infördes var branschen överens om att inte medverka till viltfångst – så populationen i delfinarier måste hållas frisk och självförsörjande.

Sting flyttas till en ungkarlsgrupp, likt i naturen där sönerna lämnar flocken när de närmar sig könsmognad och bildar stora, instabila han-grupper som senare splittras i par eller trios.

Jag håller inte med dig om att djur, av princip, inte mår bra i djurpark. Vi är övertygade om vår roll som folkbildare, genbank och forskningsresurs och för oss är det viktigt att faktiskt kunna mäta djurens trivsel. Det gör vi framförallt genom att observera vilka arttypiska beteenden de uppvisar. Beteenden som vi stimulerar genom att tillföra så kallad miljöberikning. För delfinen är ekolokalisering/sonar oerhört viktigt; de undersöker allt med ekolodet.

■■ För fler insändare, klicka här.

Vi har i flera år miljöberikat med sonar i fokus. Ett av många exempel är en vattenslang med undervattensmikrofon i änden. När delfinen riktar sonarstrålen mot den, öppnas kranen och slangen rör sig som en orm, något som simulerar fiskafänge. Att sätta nosen mot en tränares fotsula simulerar också sonarmomentet när delfinen fångar en fisk.

Delfinernas sociala beteenden är i princip samma som i det vilda, tack vare att flocken är uppbyggd på samma sätt; av honor mellan 1 och 33 år, plus Sting, som alla är födda och uppvuxna ihop. I den sociala sfären finns också tränarna, som delfinerna umgås tight med, något som också ger de taktila moment som är viktiga för delfiner och som de uppenbart gillar.

Enligt vår policy och EU:s djurparksdirektiv är folkbildning djurparkens viktigaste uppgift.

Detta gör att vi satsat stora resurser och mycket engagemang på föreställningen LIFE som berättar hur vi människor förstör vår planet och hur det påverkar allt liv i havet. I LIFE hjälper delfinerna åskådarna att inse med både kropp och själ att vi måste ändra vår livsstil och det väldigt snart.

Mats Amundin

Senior Advisor och forskningschef, Kolmården

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons